Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HBTQ-personer är hårt ansatta i vår omvärld, bland annat i Ryssland (bilden). Inte minst därför är det så alarmerande att Migrationsverkets hantering av HBTQ-flyktingar uppvisar så stora brister. Dessa måste nu rättas till, skriver debattörerna.

Migrationsverket sviker HBTQ-flyktingar

Rättssäkerheten för HBTQ-flyktingar är satt på undantag. Migrationsverket uppvisar stora brister i hur de hanteras och behöver öka sin kompetens och rättssäkerheten för denna utsatta grupp, skriver bland andra Victoria Malmquist, Flyktinggruppernas riksråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Juni är en månad då Pridefestivaler poppar upp i olika städer runtom i landet. Men ännu finns det mycket att inte vara stolt över. Tidigare i våras möttes vi av nyhetsrapporter om att HBTQ- personer i Tjetjenien försvunnit och torterats. I Sverige ser vi medierapporteringen kring HBTQ-personers situation i länder som tillexempel Uganda och Ryssland. Länder där att vara HBTQ-person kan innebära livsfara eller fängelsestraff. Länder där HBTQI-personer ändå kämpar för sin rätt att finnas, ta plats och vara de är.

När Sverige skulle kunna vara en fristad för de HBTQ-flyktingar som flyr hit så bemöts många i stället av orimliga beviskrav av Migrationsverket. Samtidigt som regnbågsflaggorna svajar i vinden bedöms många HBTQ- personer utifrån myndigheternas stereotypa föreställningar kring just HBTQ- personer.

Victoria Malmquist, jurist, styrelseledamot från Flyktinggruppernas riksråd (FARR) och aktiv i FARR:s HBTQ-grupp har granskat 100 stycken HBTQ-asyldomar som avgjorts i Migrationsdomstolen. Hon oroas av de många juridiskt bristfälliga bedömningarna från Migrationsdomstolen. Kunskapsnivån när det gäller HBTQ-frågor är även den många gånger låg. Ingen av de asylsökande HBTQ-personerna som inte känt eller kände skam inför sig själv ansågs trovärdig av domstolen. Detta är inte bara resultatet av en heteronormativ världsbild, utan även en direkt juridisk felhänvisning till de relevanta rättskällorna. Ett resultat med förödande konsekvenser.

Borde skämmas

För det är inte HBTQ-personer som ska känna skam, det är myndigheterna som borde skämmas över sina undermåliga utredningar.

Migrationsverket genomförde för ungefär åtta år sedan en bred kompetensutveckling för sina medarbetare kring HBTQ. Förutom att utbilda sin personal anställde man då HBTQ-specialister och en HBTQ-samordnare. Då Migrationsverket sedan dess har haft en hög personalomsättning och i nuläget inte har någon HBTQ-samordnare längre önskar vi att detta är något man rättar till.

Gaysajten QX och Expressen har nyligen granskat hur Migrationsverket hanterat HBTQ-flyktingar och visat stora brister i rättsäkerheten för HBTQ-flyktingar och i de trovärdighetsbedömningar som har gjorts. FARR:s HBTQ-grupp driver dessa frågor i ett samarbete med RFSL/RFSL Newcomers (samt RFSL Newcomers youth och RFSL ungdom) och vi kräver att Migrationsverket och Migrationsdomstolarna tar dessa frågor på allvar och förbättrar arbetet, kompetensen och rättssäkerheten för HBTQ-flyktingar. I dessa tider av oroligheter och många människor som tvingas fly måste det mötas med ökade resurser snarare än ett snävt fokus om effektivitet.

Rättsosäkert

Det behövs vidareutveckling, inte avveckling, inom Migrationsverket. Anställ fler, men ta ansvar för er organisation och ert livsviktiga uppdrag. Det ni beslutar om kan aldrig göras ogjort. Vikten av en människas liv får aldrig viftas bort. Ert uppdrag är att värna om asylrätten och följa dess rättskällor.

Detta görs inte. Inte ens på de mest grundläggande punkterna följer ni dessa svenska och europeiska rättskällor. Det är rättsosäkert. Det är farligt. Det är under all kritik.

Detta handlar inte om en avskild fråga för en grupp i periferin, det handlar om grundläggande rättigheter och det berör oss alla när människor fråntas dessa. Vi finns här. Vi är kunniga, engagerade och har intresse av att detta ska ske på ett bra sätt – var står ni?

Vi önskar att de regnbågsflaggor som vajar i vinden i Göteborg och på andra håll i Sverige blir till för alla.

Victoria Malmquist

Linda Persson

Charlotta Lagnander

Erik Roshagen

FARR:s HBTQ-grupp