Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att använda #metoo som slagträ för att framhäva ett visst partis feministiska analys tycker vi är oärligt, skriver Carina Benjaminsson och Lina Stenberg.

Metoo är inte partipolitiskt

Vi håller inte med Gabriela Ohlzon att #metoo är partipolitiskt. Däremot ser vi att ansvaret och möjligheten till förändring ligger hos organisationerna. Vi manar därför partierna att både lägga energi internt på detta liksom på partiöverskridande lärande i processen, skriver Carina Benjaminsson och Lina Stenberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Feminismen, 10/9

Sverige är världens mest jämställda land, men mycket återstår. Det märktes inte minst när #metoo drog som en löpeld genom vårt land hösten 2017.

Som en del av #metoo samlade vi in kvinnliga politikers vittnesmål och startade uppropet #imaktenskorridorer. Över 5 000 kvinnor från landets demokratiska partier anslöt sig och det blev tydligt att sexuella trakasserier är lika vanligt oavsett politisk färg. Och det fina med uppropet var att viljan till förändring satte partipolitiken åt sidan. Trots att vi kommer från olika partier och tycker olika om mycket är vi överens om att det måste ske en förändring.

Genomsyrar samhället

Sexismen är något som genomsyrar hela samhället och inte heller politiken är förskonad.

Att använda #metoo som slagträ för att framhäva ett visst partis feministiska analys tycker vi är oärligt.

Allt för många kvinnliga eldsjälar lämnar politiken i besvikelse över brustna ideal när män tillåts bete sig svinaktigt men ändå tar karriärmässiga genvägar. Vittnesmålen i uppropet visar tydligt hur makt och sexism allt för ofta hänger ihop – ett oacceptabelt problem i en demokrati.

Oärligt

Vi håller inte med Gabriela Ohlzon att #metoo är partipolitiskt. Däremot ser vi att ansvaret och möjligheten till förändring ligger hos organisationerna. Vi manar därför partierna att både lägga energi internt på detta liksom på partiöverskridande lärande i processen.

Att använda #metoo som slagträ för att framhäva ett visst partis feministiska analys tycker vi är oärligt. Vi hoppas att Ohlzon kan lämna partipolitiskt käbbel därhän och istället vara med och verka för en politisk enighet mot sexuella trakasserier och för jämställdhet.

Carina Benjaminsson

admin politikernas metooupprop #imaktenskorridorer

Lina Stenberg

admin politikernas metooupprop #imaktenskorridorer