Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mer pengar är inte lösningen på allt

Att medarbetare inom sjukvården känner att de har en orimlig arbetsbörda som blir än värre på sommaren tar vi moderater på största allvar. Vi vänder oss dock mot vänsterpartiets förenklade universallösning, skattehöjning och mer pengar till allt, skriver Johnny Bröndt (M) och Annika Tännström (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Vårdplatsbrist, 26/7

Vad Vänsterpartiet än hävdar, gör de det väl lätt för sig när de påstår att mer pengar löser alla problem. Vore det så enkelt skulle vi ha löst bekymren i sjukvården för länge sedan. Det har aldrig gått så mycket pengar till sjukvården i Göteborg och Västra Götaland som nu. Det blir ännu mer 2019. De senaste tre åren har resurserna ökat med svindlande 6,5 miljarder kronor, en årlig uppräkning på omkring 6,5 procent. 2017 ökade medarbetarna i sjukvården med 1 235.

Sansad diskussion

För att råda bot på de bekymmer vi ser, inte bara här, utan i hela Sverige, krävs en sansad och nyanserad diskussion. Jämfört med andra länder står vi oss väl avseende tillgången på läkare och sjuksköterskor. Ändå är medarbetarna stressade. Vi tror att lösningen är att använda de resurser vi har på bästa sätt, avlasta arbetsuppgifter och låta alla duktiga medarbetare göra det de är bäst på. SU har arbetat med förändringar och förbättringar inom akutflödena och nu har väntetiderna på akuten på Sahlgrenska och Östra gått ner för första gången på många år och är bättre än genomsnittet i regionen.

En bättre arbetsmiljö kräver flera insatser, under lång tid. Förutom ekonomiska förstärkningar av sjukvården har vi gjort satsningar destinerade direkt till medarbetarna. Vi är på intet sätt nöjda, men antalet medarbetare som är stolta över att arbeta i Västra Götalandsregionen ökar och sjukskrivningarna minskar. Det betyder att vi är på väg åt rätt håll, att de insatser vi gör, gör skillnad. 

Johnny Bröndt (M)

ordförande Sahlgrenska Sjukhusets styrelse

Annika Tännström (M)

regionråd och styrelseledamot Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse