Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mellan a till b

Vi kommer inte att få höra någon säga ”bussen går mellan Göteborg till Borås. Däremot kan vi gott och väl höra någon säga ”temperaturen kommer att ligga på mellan 18 till 20 grader”. Båda är så klart fel.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Så här står det i ett mejl: ”Jag vet inte om du själv lagt märke till fenomenet men jag har stört mig på detta länge! Det spelar ingen roll om det är radio, TV eller tidningar. Man säger ’mellan ...till ...’ i säkert 90 procent av alla sammanhang där man redovisar olika värden såsom priser, temperaturer, och liknande, oavsett om man är journalist, meteorolog, professor eller lågutbildad! Är det ute att säga och? Jag har dock hittills aldrig hört någon säga: ’bussen går mellan Göteborg till Borås’, men det är kanske bara en tidsfråga!”

Jodå, jag har lagt märke till detta. Det har även många andra, och alla kommentarer har varit negativa. Man anser att det måste heta ”mellan a och b”, inte ”mellan a till b”.
Det är korrekt att man hör och ser saker som ”temperaturen kommer att ligga på mellan 18 till 20 grader i morgon”. Men i 90 procent av fallen?

Få skriver fel

Jag räknade på de båda konstruktionerna i delar av Språkbankens material, där man kan söka på längre konstruktioner genom att specificera såväl ord som ordklass. Språkbankens webbplats är fritt tillgänglig på nätet, men den kräver lite övning.
När jag undersökte en stor samling GP-texter, blev resultatet att exemplen med till i stället för och utgjorde två procent, och i en samling bloggtexter var det fyra procent, inga 90 procent.

Nu var detta skriftspråk; i tal är frekvensen högre – men inte 90 procent.

Irriterande

Hur går mina funderingar kring detta? Jo, en lämplig rekommendation för den som talar eller skriver offentligt är att hålla sig till ”mellan a och b”. Den varianten passerar obemärkt. Den andra varianten, ”mellan a till b”, irriterar däremot många. Den irritationen gör att man kan uppleva konstruktionen som så mycket vanligare än den faktiskt är.
Vad ligger bakom bruket av till i stället för och? En förklaring kan vara skriftliga meddelanden som ”Öppet mellan 9:30–18:00”. Det där strecket blir ofta utläst som till. Och i vardagligt tal kan man säga ”det blir mellan 18 20 grader i morgon”, där vi alltså inte har något ord alls mellan de två talen. Men så skriver vi ju inte.

De flesta exempel på ”mellan a till b” är sådana där man enkelt kan ta bort mellan och ändå få en fullgod mening, till exempel ”han blir sannolikt borta mellan fyra till sex veckor”.

Det är klokt att undvika att reta människors språkkänsla, men att undvika det helt är omöjligt. Och den som irriterar sig på sådana här språkliga detaljer bör nog försöka öka sin språkliga fördragsamhet.
Och, nej, vi kommer inte att få höra någon säga ”bussen går mellan Göteborg till Borås”.

Lars-Gunnar Andersson
Professor i modern svenska vid Göteborgs universitet.
Mejla din språkfråga till
[email protected]