Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Förbjud. Överfiske och plastskräp hotar det marina livet i Medelhavet. Vi måste få stopp på båda, och det är bråttom, skriver Linnéa Engström (MP). Bild: Erland Vinberg / TT
Förbjud. Överfiske och plastskräp hotar det marina livet i Medelhavet. Vi måste få stopp på båda, och det är bråttom, skriver Linnéa Engström (MP). Bild: Erland Vinberg / TT

Medelhavet nära kollaps - det är allvar nu!

Många svenskar åker till Medelhavet på semester. Få inser den enorma kris som hotar detta hav. Engångsplast fyller magarna på fiskar och djur. Och det brutala överfisket fortsätter. Vill vi njuta av Medelhavet på semestern också i framtiden krävs tuffa politiska åtgärder, skriver Linnéa Engström (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns ingen resurs som vi använder så hänsynslöst som havet. Vi förstör djurlivet och nyttjar havet som det vore en outtömlig resurs. Enligt en rapport från WWF som släpptes i juni är Medelhavet en av de värsta soptipparna i världen när det gäller till plastskräp.18 procent av tonfiskarna och svärdfiskarna uppskattas ha plastskräp i magen. Även havssköldpaddorna och havsfåglarna får ofta i sig plast.

Nyligen röstade EU-parlamentet om en ny förvaltningsplan för Adriatiska havet, som är en del av Medelhavet. Fiskebestånden i Adriatiska havet är redan i dag hårt ansatta och riskerar kollaps. En del fiskebåtar kastar tillbaka fisk och däggdjur som fångas i näten men som inte går att sälja. Döda flyter de ner till botten. Enligt EU:s gemensamma fiskelagstiftning måste all fisk numera tas i land och registreras mot kvoter. Den så kallade landningsskyldigheten ska vara fullt genomförd i januari 2019. Det är ont om tid för att förverkliga det målet.

Det är avgörande att EU nu tar ett första steg för att förbjuda engångsplast.

Det går att stoppa överfisket. Men det kräver en ökad öppenhet i beslutsfattandet, och en begränsning av den mäktiga fiskelobbyns inflytande över besluten. Fiskeministrarna i EU:s ministerråd bär också ett stort ansvar att sätta fiskekvoterna på hållbara nivåer.

Offer för lobbyister

Förslaget på förvaltningsplan för Adriatiska havet som EU-parlamentet nyligen godkände togs fram av en konservativ EU-parlamentariker som helt uppenbart föll offer för fiskeindustrins lobbyism. Samma sak får inte hända plastlagstiftningen som snart ska förhandlas fram. Det är avgörande att EU nu tar ett första steg för att förbjuda engångsplast. Även gamla fiskeredskap av plast måste tas om hand på ett mycket bättre sätt. Spöknät stora som industrilokaler flyter herrelöst omkring och ställer till stor skada för det marina livet.

Miljöpartiet och den gröna gruppen i EU-parlamentet kämpar hårt för att skydda Europas hav och fiskebestånd från kollaps. Vi vill att gränsen för hur mycket fisk som får tas ur haven ska läggas på en hållbar nivå enligt vetenskaplig rådgivning. Vi vill också att fisket ska ske med metoder som har så liten inverkan på ekosystemen som möjligt. Allt för att bestånden ska kunna fortleva och växa till sig.

Fiskeindustrin måste ställas till svars för sitt rofferi av våra gemensamma resurser. Det är helt orimligt att ett fåtal stora fiskeföretag ska ha rätt att tömma haven på liv. Rovdrift – och konservativ politik – är de främsta hoten mot ekosystemen och den globala matsäkerheten.

Vi gröna jobbar envetet med att sätta hållbarhet och långsiktig matsäkerhet i fokus för EU-politiken. Nu är det bråttom.

Linnéa Engström (MP)

EU-parlamentariker, förste vice ordförande i fiskeriutskottet