Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Till skillnad från gammalmoderater och andra krafter på högerkanten vill de gröna däremot inte nedmontera samhällets skyddsnät. Då måste nya skattebaser ta inkomstskattens plats. Grön Ungdoms ambition är att höja skatterna på sådant som förorenar och förgiftar, och på kapital som till exempel fastigheter. Så har vi råd att sänka skatten på jobbskapande – och samtidigt rädda miljön, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Med rätt skatter bygger vi ett bättre Sverige

Skattebetalarnas vd Christian Ekström skriver att höjda skatter inte löser alla problem. Därefter föreslår han på svartvitt manér att valdebatten borde handla om sänkta skatter och nedskärningar. Verkligheten är mer nyanserad; med smarta gröna skattejusteringar kan vi modernisera ekonomin, skriver Mårten Roslund, Grön Ungdom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Skattetrycket, 9/11

I grunden är det sunt att olika aktörer granskar skattepolitiken. Det finns inget egenvärde i ett särskilt skattetryck; om statens uppdrag kan effektiviseras ska det bejakas. Men Ekström är kritisk till att skattefinansiera både a-kassan och välfärden i kommunerna. Det är en hållning som bäddar för utsatthet. Miljöpartiet de grönas och Socialdemokraternas skatter gör att Sverige har råd med trygghet.

Sverige behöver dessutom investera i höghastighetståg, skarpare utbildning och ett välfungerande flyktingmottagande. I det läget bör kraftiga generella skattelättnader knappast vara av högsta prioritet. Men Ekström lyckas ändå väcka en relevant fråga: borde vi verkligen beskatta arbete i den grad vi gör idag?

Höjt grundavdrag

Miljöpartiets och Grön Ungdoms svar är nej. Det som samhället behöver mer av ska förstås beskattas lägre. De gröna driver sedan länge sänkta arbetsgivaravgifter för att skapa fler jobbtillfällen. Grön Ungdom anser att ett höjt grundavdrag vore mer effektivt, men ingångsvärdet är detsamma: skatten på arbete ska lättas.

Till skillnad från gammalmoderater och andra krafter på högerkanten vill de gröna däremot inte nedmontera samhällets skyddsnät. Då måste nya skattebaser ta inkomstskattens plats. Grön Ungdoms ambition är att höja skatterna på sådant som förorenar och förgiftar, och på kapital som till exempel fastigheter. Så har vi råd att sänka skatten på jobbskapande – och samtidigt rädda miljön.

Grön skatteväxling

Med Miljöpartiet i regering har skatten höjts på bensin, diesel och farliga kemikalier, medan priset har sänkts på miljöbränsle, reparationer och annan resurssnål service. Dessutom har enmansföretag fått stöd att växa genom att skatten på den första anställningen har sänkts. Sverige har tagit kliv mot en grön skatteväxling.

Ekströms uppmaning att ”sluta skatta ihjäl Sverige” är helt verklighetsfrånvänd. Skatt är inte ett verktyg för våld, utan ett viktigt medel för utveckling. Genom att höja kostnaden för miljöförstöring och sänka priset på arbetstillfällen kan vi bygga ett land som blomstrar mer än någonsin. Så tar vi ansvar för både jobben och klimatet.

Mårten Roslund (MP)

språkrör Grön Ungdom