Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med flyktingstopp bygger vi Göteborg starkt igen

Ska vi få ordning på stan behöver vi ett flyktingstopp samtidigt som vi ser till att få fart på bostadsbyggandet och satsar på att integrera alla dem som redan bor i vår stad, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Bostadsbristen, 2/8 och 7/8

Vänsterpartiet kallar oss osmakliga när vi lyfter fram det som nästan alla göteborgare ser. Nämligen att bostadskrisen och integrationen i Göteborg inte utvecklas i rätt riktning och att vi därför behöver ett flyktingstopp.

Det är inte den enda åtgärden för att lösa bostadskrisen och därför framförde vi också ett batteri av konkreta förslag för att öka byggandet som V tyvärr röstat emot.

Planeringen av bostäder har ökat men den rödgröna bostadsverkstaden står still med havererade projekt som Skeppsbron, Frihamnen med flera. Där är miljardförlusterna ett faktum innan spaden ens satts i marken. Så går det när socialister leker med våra skattepengar.

I snitt har de rödgröna bara lyckats bygga ynka 2 000 bostäder per år den senaste tioårsperioden, 21 740 mellan 2008-2017 enligt Fastighetskontoret. Nu lovar V minst 20 000 bostäder till 2022. Lika många på fyra år som vänsterstyret lyckats med de senaste tio åren. Detta är inte trovärdigt. 

Tittar vi vidare på hur integrationen utvecklats kan vi konstatera att Göteborg nu har sju av Sveriges 23 särskilt utsatta områden, eller no-go-zoner som de kallas i folkmun. Det är flest i hela landet

Under 2017 färdigställdes 2 201 bostäder och enligt kommunens uppskattningar står i dag cirka 30 000 göteborgare utan fast bostad. 200 000 står i kö för bostad på Boplats och genomsnittlig kötid för dem som fick kontrakt 2017 var 1 697 dagar.

Samtidigt ökade Göteborgs befolkning med 7 400 personer 2017. Av ökningen utgör invandringen en betydande del. Det säger sig självt att med enorm bostadsskuld och 30 000 göteborgare som saknar fast bostad är detta ohållbart. Därför behöver vi ett flyktingstopp i kombination med kraftigt ökat byggande för att komma ikapp och betala av på bostadsskulden. Det är ingen svår ekvation men V med sin verklighetsfrånvända politik verkar inte alls få ihop matematiken i det som de flesta göteborgare redan räknat ut.

Migrationspolitiken

Men bostäderna är bara första anhalten där den ansvarslösa migrationspolitiken visar sig som tydligast. Tittar vi vidare på hur integrationen utvecklats kan vi konstatera att Göteborg nu har sju av Sveriges 23 särskilt utsatta områden, eller no-go-zoner som de kallas i folkmun. Det är flest i hela landet. Bara i nordöstra Göteborg finns fler sådana områden än i hela Stockholm. Vi är också den stad som betalar ut mest socialbidrag i hela Sverige. Detta är resultatet av en misslyckad invandringspolitik. Ska vi få ordning på stan behöver vi ett flyktingstopp samtidigt som vi ser till att få fart på bostadsbyggandet och satsar på att integrera alla dem som redan bor i vår stad.

Så bygger vi Göteborg starkt igen!

Hampus Magnusson (M)

Axel Josefson (M)