Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ställ dig därför frågan i höst; Vad vill egentligen alliansen och hur långt du är beredd att gå för att ge alliansen makt? skriver Amalia Rud Pedersen, SSU.

Med en röst på alliansen får du SD på köpet

Konfliktlinjen i svensk politik är nu tydligare än någonsin. Moderaterna och alliansen vill styra Sverige efter valet till varje pris. Så mycket att ett samarbete med ett parti med rasistiska och nazistiska rötter inte längre är ett hinder, skriver Amalia Rud Pedersen, SSU.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att moderaterna vill göra Ulf Kristersson till statsminister och bilda regering med övriga allianspartier har nog inte undgått någon. Men hur långt är de beredda att gå för makten?

Den frågan slår mig allt mer frekvent när jag läser utspel och förslag från partierna i alliansen.

Tidigare har högern ofta varit snabba med att fördöma och ta avstånd från Sverigedemokraterna, deras politik och samarbeten. Detta gäller inte minst Centerpartiet och Liberalerna. Det kan man givetvis förstå, allt annat vore att fullständigt förkasta den politik man historiskt fört och varit väldigt stolt över och som förespråkar öppenhet och tolerans.

Makten lockar

Men nu börjar maktens korridorer locka Ulf mer och mer. Moderaterna är så pass desperata att inneha statsministerposten att de nu verkar göra vad som helst för att få den. Men hur mycket har övriga allianspartier att säga till om i frågan?

Under förra veckan öppnade alliansledarna upp för att dels erbjuda SD topposterna som ordförande och vice ordförande i riksdagens utskott, dels lansera en egen talmanskandidat oavsett hur det går i valet. Det är två beslut som tydligt bekänner partiernas egentliga färg och skulle ge Sverigedemokraterna enormt inflytande.

Tydlig konfliktlinje

Konfliktlinjen i svensk politik är nu tydligare än någonsin; Moderaterna och Alliansen vill styra Sverige efter valet. Så pass mycket att ett samarbete med ett parti med rasistiska och nazistiska rötter som driver en direkt kvinnofientlig politik inte längre är ett hinder. Sverigedemokraterna vill – utöver att sänka tiden för att göra abort – återinföra sambeskattning, något som togs bort i Sverige på 70-talet just för att underlätta för kvinnor att komma ut i arbetslivet och försörja sig själva.

Valet i höst är viktigare än någonsin. Det handlar ytterst om vilken framtid vi vill ha.

Socialdemokraterna har och kommer alltid att vara väldigt tydliga med att vi aldrig samarbetar med ett parti som är rasistiskt, antifeministiskt och arbetarfientligt. Det är en garanti som alliansen inte verkar vilja lämna.

Valet i höst är viktigare än någonsin. Det handlar ytterst om vilken framtid vi vill ha. Vill vi ha ett öppet och tolerant samhälle eller vill vi låta främlingsfientlighet ta över? Alliansen har tagit ställning, varför det kan vara värt att fråga sig vilken politik de avser att driva efter valet. Ställ dig därför frågan i höst; Vad vill egentligen alliansen och hur långt du är beredd att gå för att ge alliansen makt?

Amalia Rud Pedersen (S)

ordförande SSU Göteborg