Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Lega (KD), oppositionsråd Göteborg

Med civilsamhället skapar vi ett enat Göteborg

Synen på civilsamhället är en vattendelare i Göteborg. Med de rödgröna får organisationerna klara sig själva så fort läget inte är akut. Med våra 24 nya förslag får de i stället stöd att bygga ett Göteborg som håller samman, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

David Lega (KD) oppositionsråd Göteborg
David Lega (KD)
oppositionsråd Göteborg

För barn som lever i familjer där det förekommer missbruk, bråk eller brist på pengar blir utsattheten ofta extra kännbar kring julhelgen. Det är en tid då många vänder sig till Göteborgs Stadsmission, Frälsningsarmén, Göteborgs räddningsmission och andra civila organisationer för att få möjlighet att fira en fridsam jul.

Men det är inte bara i jultider som civilsamhället har en enorm betydelse för samhället. Det är här som grunden läggs för demokrati, medmänsklighet och ett fungerande Göteborg – året om. Det handlar om allt från idéburna hjälporganisationer till idrottsorganisationer.

Avgörande skillnader

Det brukar ibland sägas att det inte finns några större skillnader i politiken och att det inte spelar någon roll vem man röstar på. Så är det inte, inom vissa områden finns det milsvida skillnader i synsätt mellan partierna.

Ett sådant område är synen på civilsamhället. Den styrande minoriteten i Göteborg ser i bästa fall föreningarna som något som hjälper dem att fylla behov som de inte kan täcka själva, men som får klara sig själva så fort läget inte är akut.

För att bidra till en nödvändig attitydförändring väljer KD Göteborg i dag att presentera en rapport med 24 förslag för ett starkare civilsamhälle i Göteborg. Här är tre av våra förslag:

  • Inför fritidspeng på kommunal nivå. Vissa sporter och aktiviteter kan kosta för mycket för ekonomiskt utsatta familjer. Det vill vi lösa med en fritidspeng som riktar sig till barn i hushåll som har försörjningsstöd. På så sätt får fler barn chansen till en aktiv och utvecklande fritid, och till gemenskap och delaktighet.
  • Stoppa våldet i nära relationer. Det yttersta uttrycket för bristen på jämställdhet i ett samhälle är våld i nära relationer. Den som utsätts för våld ska ha rätt till snabbt och långsiktigt stöd både i det akuta skedet, men också för att kunna bygga upp ett liv efteråt. Därför vill vi stärka stödet till kvinno- och mansjourer.
  • Regional samordnare för civilsamhället. Civilsamhället råkar ständigt ut för administrativt krångel som i värsta fall går ut över orken och engagemanget. Ett exempel på detta är när föreningar som är aktiva på kommunal nivå måste göra flera olika ansökningar när de vill utöka sin verksamhet till flera delar av regionen. Genom en regional samordnare, som Göteborgs stad tar initiativ till, vill vi skapa ett bättre stöd för föreningslivet.

Göteborg behöver tre livskraftiga sektorer, det offentliga, näringslivet och ett starkt civilsamhälle. Alla tre ska stå på egna ben och hjälpas åt för att vi ska kunna bygga ett Göteborg som håller samman och är till för alla.

David Lega (KD)

oppositionsråd Göteborg