Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med C ökar välfärden och minskar utsläppen

Självinsikten är låg och tonläget högt när Ulf Kamne (MP) tar till orda i GP. Att MP styrt Göteborg i ett kvarts sekel och att man själva exempelvis varit med att bygga ett av Sveriges största fossila kraftverk pratas det tyst om, skriver Rickard Nordin (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Miljöpolitik, 21/8

Centerpartiet går till val på en miljö- och klimatpolitik som gör skillnad. Vi skrotar elcykelpremier och bidrag till klimatångestterapi. I stället fokuserar vi på att fler ska få vara med och delta i den gröna omställningen. Ett grönt avdrag direkt på fakturan, likt rot, fast dubbelt så stort för den som sätter upp solpaneler, installerar en laddbox eller monterar ett hemmabatteri gör direkt skillnad. Likaså den gröna bilbonus på upp till 100 000 kronor för de miljöbästa bilarna.

Vi vill också ge kommunerna möjlighet att återinföra miljöbilsparkering och här i Göteborg vill vi halvera trängselskatten för de miljöbästa bilarna. Vi ser nämligen att många gas- och elbilar exporteras utomlands efter de första åren, eftersom de får mer fördelar i andra länder. Vi vill självklart behålla miljönyttan här och då måste det finnas morötter även för den som köper en begagnad miljöbil.

På samma sätt ser vi hur MP envisas med att köpa in utländskt kött till kommunens verksamheter. Om det är något vi kan göra efter den här sommaren, där lantbrukare får nödslakta djur, är det att fokusera på att köpa in svenskt, inte minst med tanke på att vi har världens bästa djurskyddsregler. Det är fullt möjligt att ställa krav som skulle leda till det, även om du inte får använda ordet ”svenskt” i upphandlingen. Se bara på hur Varberg lyckats.

Utsläppen minskar inte

Och slutligen – klimatpolitiken utvärderas bara på ett enda sätt. Hur mycket utsläppen minskar. Svaret är att det inte gör det längre. De ökar med MP vid rodret. Under Alliansen minskade utsläppen samtidigt som tillväxten steg. Genom att klara av det visar vi vägen för andra länder.

Den som tror att Indien, Kina eller USA kommer vilja straffskatta bort sina välfärdsökningar har en naiv syn på världsläget. Lösningen är att visa på hur vi kan både öka vår välfärd och minska utsläppen. Det har MP kapitalt misslyckats med. Det är därför vi behöver ett nytt grönt ledarskap som för Sverige framåt!

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot, Göteborg och klimat- och energipolitisk talesperson