Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gita Nabavi (FI), partiledare Feministiskt initiativ, Stina Svensson (FI), gruppledare Göteborgs stad och Teysir Subhi (FI), kandidat till riksdag och Göteborgs stad

Maxat med mansfri festival i Göteborg

Är det inte märkligt att när just kvinnor träffas själva som det blir ett sådant liv och tal om ”könsapartheid”? Nu senast i fallet med Statement festival i Göteborg, skriver Feministiskt initiativ.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg gör det igen – bjuder på mäktig musikfest, denna gång något annorlunda. Statement festival, som äger rum den 31 augusti–1 september på Bananpiren, har utlovat mansfritt. Vissa höjer nu på ögonbrynen, andra kanske bestört utropar ”Va? Vad är detta för manshat? Nu har väl ändå feminismen gått för långt!”

Statement Festival är ett initiativ av komikern Emma Knyckare, som redan 2010 var engagerad i den Metoo-kampanj som pågick, då i mindre skala, som växte till ett globalt upprop hösten 2017. Emma Knyckare fick idén till en festival utan män, efter ännu en sommar med rapporter om sexuella övergrepp och ofredanden på svenska festivaler. I takt med att Metoo växte blev det allt tydligare hur lysande idén var.

Går att förändra

Även om också män kan utsättas vet vi att sexuella trakasserier och övergrepp främst drabbar kvinnor och unga, och att det är män som begår dessa kränkningar. Vår självklara utgångspunkt är att detta går att förändra. Fler måste känna till sina rättigheter och ha någonstans att vända sig vid kränkningar. Fler måste få kunskap och inse sina skyldigheter. Fler måste få mod att stå upp mot sexism – också i enkönade manliga rum. Inte sällan är det just i sådana rum som sexism förstärks och frodas.

Det krävs reformer, tillräckliga resurser och politiskt nytänkande. Det är just vad Feministiskt initiativ verkar för. Men vi behöver också dansa.

Statement är alltså en festival för kvinnor, transpersoner och icke-binära. Artister som Maxida Märak, Frida Hyvönen och Joy medverkar, samt komiker som Nour El Refai och Systrarna Kronlöf. Många från Feministiskt initiativ kommer att vara på plats.

Betyder vårt hyllande av Statement festival att vi är emot män? Nej. Lika lite som vi hoppas att Kung Carl XVI Gustaf eller andra i den separatistiska herrklubben Sällskapet är emot kvinnor.

Betyder vårt hyllande av Statement festival att vi är emot män? Nej. Lika lite som vi hoppas att Kung Carl XVI Gustaf eller andra i den separatistiska herrklubben Sällskapet är emot kvinnor. Bland övriga ledamöter finns exempelvis tidigare moderata ministrarna Anders Björck och Sven Otto Littorin.

Är det inte märkligt att det är just när kvinnor träffas själva som det blir ett sådant liv och tal om ”könsapartheid”, när det nu finns så många enkönade manliga sammanhang – inte sällan mycket resursstarka och mäktiga sådana?

Många män är i dag feminister. En del av dem är med i vårt parti, och vi ser gärna att de blir fler. Feminismen är en frihetsrörelse för rätten att vara människa, att inte begränsas av kön eller av andra kategoriseringar. Feminism är syskonskap, gränslös solidaritet och ansvar för kommande generationer.

Synliggör strukturer

Feminismens förutsättning och historia är att vi kommit samman och delat med oss av egna erfarenheter av förtryck. Genom att sätta ord på upplevelser har vi synliggjort mönster som visar att det inte är enskilda händelser utan strukturer. Kunskaperna har vi sedan omsatt till politik.

Feministiskt initiativ står för en inkluderande feminism som med kärleken som drivkraft tryggar allas rätt att ta plats, som arbetar för varaktig fred och rättvisa, som inser att vi är en del av, inte herrar över, den planet vi lever på.

Även om alltfler män är feminister finns fortfarande skäl att ibland skapa mansfria rum precis som det ibland behöver skapas separatistiska rum för oss som har erfarenhet av förtryck för att vi bryter normen på andra sätt.

I kväll ska vi dansa utan tafsande på våra kroppar. I morgon fortsätter det enträgna och livsviktiga arbetet att få in fler feminister i maktens rum.

Gita Nabavi (FI)

partiledare Feministiskt initiativ

Stina Svensson (FI)

gruppledare Göteborgs stad

Teysir Subhi (FI)

kandidat till riksdag och Göteborgs stad