Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marknadshyror drabbar alla

När flera partier vill införa fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter är det ett första steg mot marknadshyror och dyrare hyresrätter. Skulle det bli verklighet skulle det drabba 1,4 miljoner hushåll över hela landet, också i Västra Sverige. För hyresgäster är därför detta val viktigare än på länge att delta i, skriver Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag är det bostadsbrist i 243 av Sveriges 290 kommuner, enligt siffror från Boverket. En vanlig missuppfattning är att marknadshyror bara skulle medföra hyresökningar i innerstäderna. Det stämmer inte. Marknadshyror skulle ge höjda hyror även utanför innerstäderna och storstäderna.

Upp till 50 procent dyrare

Enligt en ny rapport som Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen skulle hyran gå upp med mellan 25 och 50 procent, beroende på var i landet du bor. Alla de som bor i Västra Sverige skulle drabbas, storstad som småstad och oavsett stadsdel.

Marknadshyror skulle inte lösa bostadskrisen utan förvärrar den.

När flera partier nu propagerar för fri hyressättning i nyproduktion är det ett första och bestämt steg mot införandet av marknadshyror. Den logiska konsekvensen av en sådan förändring är att den följs av fri hyressättning i de lägenheter som blir lediga. På så sätt inför man marknadshyror bakvägen.

I dag förhandlas hyrorna mellan fastighetsägarna och hyresgästerna där Hyresgästföreningen kämpar för att hålla nere hyrorna, ge trygghet och inflytande åt hyresgästerna.

Marknadshyror skulle inte lösa bostadskrisen utan förvärrar den.

Varken fastighetsbolag eller byggbolag påstår att dagens hyressättningssystem är ett hinder för att bygga nya bostäder.

De främsta hindren är kostnaderna för nyproduktion, bristen på byggbar mark, det höga markpriset och planprocessen, det är områden som politiken både kan och måste lösa. Problemet är kopplat till den politiska viljan.

Med marknadshyror blir bostadskrisen värre. Vem har råd att bo kvar när hyrorna ökar med flera tusen kronor i månaden?

Tar upp kampen

Vi har utmärkta förutsättningar att ge alla invånare ett tryggt och bra boende om den politiska viljan skulle finnas. Hyresgästföreningen kommer att ta upp kampen mot marknadshyror och kommer kämpa för att politiken skapar förutsättningar för mer och långsiktigt byggande.

För hyresgästerna handlar det om att inte rösta bort möjligheten till ett bra hem till en rimlig kostnad i valet den 9 september.

Kristofer Lundberg

ordförande, Hyresgästföreningen Västra Sverige