Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Marknadshyra saknar stöd hos väljare i alla block

Centerpartiet vill inte tala om de verkliga effekterna av den politik som de går till val på. Att mörka vad en vill är en taktik som blir vanligare från politiker som vill se marknadshyror. Det är inte konstigt. Vem tror att gå till val på att chockhöja hyrorna för tre miljoner hyresgäster skulle vinna stöd? Marknadshyra saknar stöd hos väljare i alla block, skriver Kristofer Lundberg, ordförande, Hyresgästföreningen västra Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Marknadshyror, 13/7 och 18/7

Hyresgästföreningen företräder hyresgästerna och har ett ansvar att informera om vad det innebär med fri hyressättning och marknadshyra, vi vet att det är många som inte kommer ha råd att betala 5 000 kronor mer i hyra.

Ola Johansson (C) påstår att vi har fel om att vissa partier förespråkar marknadsanpassade hyror, men tillsammans med partikollegorna Annie Lööf (C) och Emil Källström (C), skriver han i en debattartikel att Centerpartiet ”vill se över hur hyressättningen kan reformeras så att hyrorna blir mer marknadsanpassade”. Vi vet också att Liberalerna och Kristdemokraterna vill ha "marknadshyror för nyproducerade lägenheter", Moderaterna kommer verka för ”ett mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet” och Sverigedemokraterna med att "om det skulle ingå i ett större sammanhang utesluter vi inte att diskutera marknadshyror".

Problemet i dag är inte att hyrorna är för låga utan för höga

Han menar att vi ”skrämmer läsarna med följderna av marknadshyra” med det räcker med att titta utanför landets gränser. Marknadshyror leder till segregation och hemlöshet.

Att påstå att Hyresgästföreningen inte ”tar ansvar” eller inte har förslag på hur vi ska bygga billigare är okunnigt. Vi kan bygga både mer och billigare genom att öka statens stöd till byggandet och avskaffa straffbeskattningen på hyresrätten. Kommunerna måste ta fram mer byggklar mark, och se över plan- och byggregler.

För höga hyror

Problemet i dag är inte att hyrorna är för låga utan för höga. Ola Johansson bör svara på hur vi får fler hyresrätter med rimliga hyror om fastighetsägare får sätta hyran som de vill.

Hyresgästföreningen företräder landets tre miljoner hyresgäster med en medlemsbas på 540 000 hushåll.

Nu vänder vi hela vår organisation utåt till bostadsområdena. Förtroendevalda, anställa och medlemmar kommer tala om effekterna av marknadshyra.

Kampen kommer förbereda hyresgästkollektivet på försvaret av våra hem och allas rätt till en bostad till en rimlig kostnad. En kamp som kommer fortsätta efter valet oavsett utgång.

Kristofer Lundberg

ordförande Hyresgästföreningen västra Sverige