Om ingen privat vårdgivare vill driva Lundby sjukhus med de fullt rimliga villkor som det alltid tidigare rått politisk enighet kring måste Västra Götalandsregionen åter ta över driften för sjukhuset, skriver Håkan Linnarsson (S) och Ann-Christine Andersson (S).
Om ingen privat vårdgivare vill driva Lundby sjukhus med de fullt rimliga villkor som det alltid tidigare rått politisk enighet kring måste Västra Götalandsregionen åter ta över driften för sjukhuset, skriver Håkan Linnarsson (S) och Ann-Christine Andersson (S). Bild: Västra Götalandsregionen

Marknaden ska inte diktera villkoren för sjukvården

Vikten av att behålla goda vårdmöjligheter på Lundby sjukhus kan inte nog poängteras. Ändå låter det borgerliga styret en multinationell koncern diktera villkoren för vården. Vi socialdemokrater står fast vid att samma arbetsvillkor ska gälla alla vårdgivare som upphandlas, skriver Ann-Christine Andersson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Lundby sjukhus är ett mycket välfungerande sjukhus. Patienterna är nöjda och vården som ges är högkvalitativ. Det råder ingen tvekan om att det fyller en viktig funktion och att människorna på Hisingen behöver sitt sjukhus. Men det är inte rimligt att patienterna tas som gisslan för att ge särskilda fördelar åt ett enskilt, multinationellt vårdföretag.

Capio (tidigare Bure Hälsa och Sjukvård) har drivit Lundby sjukhus sedan 1994. Och gjort det med den äran. Därför kom beskedet att företaget – som såldes förra året och numera ägs av en multinationell riskkapitalkoncern – inte längre var intresserat att driva sjukhuset. Såvida man inte fick ändrade avtalsvillkor. De villkor som Capio erbjöds är samma villkor som tidigare, och samma som finns i upphandlingar av vård i hela Västra Götalandsregionen. Den stora stötestenen är karenstid för personal som jobbat i regionens sjukvård. Det villkoret finns för att inte riskera att en enskild vårdgivare ska åderlåta den offentliga vården, till exempel med särskilt förmånliga nyanställningserbjudanden, och orsaka att vårdcentraler och akutsjukhusen med kort varsel ställs utan möjlighet att fullfölja sina uppdrag.

ANNONS

Prioritera vården – inte vinsterna

Efter Capios nej gick en anbudsförfrågan ut. När tiden gått ut strax före sommaren hade inte ett enda privat företag visat intresse. Upphandlingen avbröts därför. Vi socialdemokrater krävde då att regionen återtar driften i egen regi, för att säkra sjukhuset fortsatta existens. Vi ser att värdet av Lundby sjukhus knappast kan överdrivas. Det handlar dels om Hisingsbornas möjlighet till bra och nära vård, dels om den avlastning som sjukhuset innebär för redan hårt ansträngda Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

"Vår hälso- och sjukvård är lagbunden och ska bygga på människors behov, inte på marknadens våta drömmar."

Men det borgerliga styret, tillsammans med SD, vill annorlunda. Vid mötet med Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 29 augusti röstade de för att ett nytt underlag för anbud ska tas fram, med villkor helt anpassade efter Capio. För oss socialdemokrater är det helt främmande att låta multinationell vårdkoncern diktera villkoren för den svenska sjukvården. Vår hälso- och sjukvård är lagbunden och ska bygga på människors behov, inte på marknadens våta drömmar.

Vi socialdemokrater står fast vid att samma avtalsvillkor ska gälla alla vårdgivare som upphandlas. Om marknaden inte är intresserad av att följa gällande spelregler är det inte spelreglerna som ska ändras. Om ingen privat vårdgivare vill driva Lundby sjukhus med de fullt rimliga villkor som det alltid tidigare rått politisk enighet kring måste Västra Götalandsregionen åter ta över driften för sjukhuset.

ANNONS

Ann-Christine Andersson (S), 2:e vice ordförande för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämd

Håkan Linnarsson (S), oppositionsregionråd och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen

ANNONS