Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marknaden ropar efter prisvärda hyresrätter

Att omvandla hyresrätter till bostadsrätter minskar inte segregationen, däremot kommer gentrifieringen att öka. Använd i stället allmännyttans vinster till renovering av hyresrätter inom miljonprogrammet, vinst vi boende redan betalat genom vår månatliga hyra, utan hyreshöjningar så alla kan bo kvar och låt förorten blomma på riktigt, skriver Christina Abrahamsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Hyresrättens framtid, 8&12/4

Att möjliggöra för hyresgäster att omvandla till bostadsrätter minskar segregationen i Göteborg, skriver Ann Catrine Fogelgren (L), Axel Josefson (M) och David Lega (KD) och vill genomföra det genom ändrat ägardirektiv för allmännyttan genom motion i kommunfullmäktige. Detta politikerförslag kommer inte att lösa segregation och sociala problem utan i stället leda till gentrifiering som är en brutal process och ja, det är ett demokratiskt problem om det sker utan debatt i öppna forum.

Tyvärr angavs heller inte källa till den forskningsrapport politikernas antagande vilar på och i utredningen från Göteborgs stad ”Skillnader i livsvillkor och hälsa, 2014” påvisas istället att det är ekonomiska och sociala villkor som är nyckelfaktorer när man vill lösa segregation och problematiken i socioekonomiskt utsatta område.

Öppnar dörren för riskkapitalbolag

I sin replik fortsätter politikerna med antagandet ”En stor fördel med blandade upplåtelseformer är möjligheten att ändra sin boendesituation utan att behöva flytta” Ett barn förstår att det inte förändrar livsvillkoren att äga sitt boende i stället för att hyra det i samma område, förutom att man blir skuldsatt, om man inte när förhoppningen att de minst bemedlade ska flytta som i en slags utrensning (läs gentrifiering).

Sen undrar jag stilla hur många i svårt utsatta områden, där arbetslöshet är tydliga inslag, längtar efter att få köpa sin hyresrätt och dessutom har kapital nog att investera. Sannolikt kommer detta i stället att öppna upp för riskkapitalbolag, utan socialt ansvarstagande, precis som inom äldreomsorgen och skolan där portalföretagens grundare/VD i Nordic Capitals, EQT, Altor och IK enligt Skatteverket fick ersättningar på över 900 miljoner åren 2010-2012 och det har sannolikt inte minskat i flyktingkrisens spår. Grundarna av dessa bolag flyger privatjet och några samlar på exklusiva sportbilar och deras signum är pengar, makt och hemligheter

(DN journalisterna Neurath/Almgren, De svenska riskkapitalisterna, Nordstedt förlag)

Alltid samma metoder

Marknadsliberalernas metoder är alltid de samma oavsett om det är skolan, vården eller våra hem man vill omvandla till handelsvaror. Det börjar med vacker retorik som valfrihet, lösa utanförskapet och det som är bra för näringslivet är bra för Sverige. Fredrik Reinfeldt, en mästare på retorik och ideologiskt skolad politiker, lyckades förändra hela det politiska landskapet genom att ta över problemformuleringen inom viktiga områden som arbetsmarknad och välfärdspolitik, en skicklighet utan motstycke i svensk politisk historia. För att förstå hur det var möjligt måste vi förstå den kraft som finns i att få diktera agendan inom dagspolitiken, tillgång till enormt begåvade tankesmedjor och obegränsade resurser inom näringslivet och media. Det är det som är ett demokratiskt problem, inte att ni formulerar en motion i kommunfullmäktige, däremot är det så det börjar, genom små steg och med vackra ledord i en ny berättelse där inte längre bostaden definieras inom välfärden utan blir ett investeringsobjekt.

Ni berättar att Ann-Sofi Hermansson (S) stödjer er motion om ändrat ägardirektiv för allmännyttan och kan enbart konstatera att hon tydligen vill gå till historien som den socialdemokrat som på allvar var först ut med att försvaga allmännyttan. Jag refererar till mitt tidigare inlägg och hävdar bestämt att vi inte ska förändra en inkluderande mänsklig bostadspolitik ty om man granskar motioner och partiprogram så blir man snabbt trygg i att oavsett vilket parti man röstar på inom Alliansen garanteras man marknadshyra även om skrivningen i partiprogrammet och motionerna kan variera.

Dold agenda

Samtliga partier vill ha system för friare hyressättning (omskrivning för marknadshyra) mer differentierade hyror inom fastigheten (enskild förhandling med hyresgäster) ökade möjlighet för Tillval (hyresgästen betalar förbättringar med höjd hyra ) En vurm för det ägda boendet har en dold agenda för det förändrar människor sätt att rösta. Det är så här det börjar och det är våra hem och våra livsvillkor som står på spel.

Skriv istället motioner som på riktigt skapar ett samhälle som förhindrar segregation och fullt ut tar ansvar för socialt utanförskap och därmed minskad kriminalitet och religiös fundamentalism. Låt det offentliga rummet domineras av lokala samverkansprocesser inte resursstarka aktörers önskemål. Använd allmännyttans vinster till renovering av hyresrätter inom miljonprogrammet, vinst vi boende redan betalat genom vår månatliga hyra, utan hyreshöjningar så alla kan bo kvar och låt förorten blomma på riktigt.

Christina Abrahamsson