Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roten till bostadsbristen är avsaknaden av politisk vilja att lösa problemen, skriver debattören.  Bild: Kent Eng
Roten till bostadsbristen är avsaknaden av politisk vilja att lösa problemen, skriver debattören. Bild: Kent Eng

Marknaden har misslyckats – låt kommunen bygga bostäder

Det är politikens ansvar att lösa bostadsbristen. Vänsterpartiet vill därför bygga fler hyresrätter, införa en bostadsgaranti för alla göteborgare, inrätta ett kommunalt byggbolag och bygga tillfälliga bostäder. Det är dags att korta bostadskön nu, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att lösa den akuta bostadsbristen är en av Vänsterpartiets valfrågor. Det är politikens ansvar att lösa bostadsbristen och att garantera allas rätt till en bostad. I dag upplevs bostadsbristen som permanent och omöjlig att åtgärda, så är det givetvis inte.

Bostadsbristen påverkar oss alla. De flesta av oss har stått flera år i bostadskö utan att se röken av en bostad. Under tiden tvingas många flytta runt mellan osäkra andrahandskontrakt eller kanske till och med tredjehandskontrakt. Många ungdomar tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna för att de har för få ködagar eller låga löner. Många barnfamiljer tvingas trängas ihop i en tvåa trots att de väntar sitt tredje barn. Att få ett förstahandskontrakt snabbt efter exempelvis en stökig skilsmässa är oftast en omöjlighet.

Tyvärr har bostadsbristen förvärrats kraftigt de senaste åren. Att högerstyret mitt i denna brinnande bostadskris driver att kommunala hyresrätter ska omvandlas till bostadsrätter är helt oförståeligt. Det behövs fler hyresrätter, inte färre. Det borde vara en självklarhet. Lyckligtvis har vi lyckats stoppa flera av utförsäljningarna och kommer göra allt för att stoppa dem även i framtiden.

Fler hyresrätter med låg hyra

Roten till bostadsbristen är avsaknaden av politisk vilja att lösa problemen. Många partier vill att marknaden ska styra hur många och vilka bostäder som byggs. Vänsterpartiet anser att bostad är en rättighet och inte en vara på en marknad. Om vi låter marknaden styra blir det nämligen storleken på plånboken som avgör vem som får en bostad och inte.

Vänsterpartiet har flera förslag som på riktigt skulle åtgärda bostadsbristen. Främst driver vi att det ska byggas fler hyresrätter och att de ska ha så låg hyra som möjligt. Vi behöver bygga ett stort antal hyresrätter för att möta dagens omfattande bostadsbrist men också motverka att det blir brist i framtiden.

I trettio år har vi låtit marknaden och privata företag styra bostadsutbudet, i trettio år har det byggts för lite.

För att möjliggöra ett ökat bostadsbyggande vill vi inrätta ett kommunalt byggbolag. Vi anser att det inte är samhällsekonomiskt hållbart att ensidigt låta marknaden styra bostadsbyggandet. I dag är byggmarknaden överhettad där ett fåtal företag styr marknaden vilket lett till en mycket hög prisutveckling på byggande, bland de högsta i Europa. Genom att kommunen själv bygger nya bostäder blir det möjligt att både öka byggtakten och pressa hyrorna.

Bygga tillfälliga bostäder

Att bygga nya bostäder tar dock lång tid, därför måste bostadsbyggandet kombineras med kvickare lösningar för att hjälpa de som behöver bostad redan i dag. Bland annat vill vi att kommunen ska köpa in bostadsfastigheter och bostadsrätter som sedan kan hyras ut till göteborgare. Det är ett snabbt sätt att öka antalet hyresrätter och att göra det möjligt för fler göteborgare att få en permanent bostad.

Vänsterpartiet vill även lösa den akuta bostadsbristen med att börja bygga tillfälliga bostäder såsom modulboenden. Att bygga tillfälliga bostäder är ett bra sätt att snabbt lösa bostadsbristen. Dessa boenden skulle exempelvis kunna vara särskilt passande för studenter eller unga som vill flytta hemifrån. Att få ett eget boende ger dem chansen till frihet och slippa leva efter föräldrars eller andrahandshyresvärdars pekpinnar.

För att lyckas bygga bort bostadsbristen behövs även en aktiv bostadspolitik på nationell nivå. Exempelvis vill Vänsterpartiet återinföra investeringsstödet för byggnation av hyresrätter. Det betyder att staten betalar ut pengar som stöd till de aktörer som vill bygga hyresrätter. En konkret satsning som ger fler hyresrätter. Något som tyvärr Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tagit bort.

Daniel Bernmar.
Daniel Bernmar.

Slutligen vill Vänsterpartiet införa en bostadsgaranti för alla göteborgare. Trots att bostad är en rättighet får väldigt få hjälp att få en bostad. Alla hänvisas i stället till att lösa ett boende själv, något som är väldigt svårt när bristen på bostäder är enorm. De som befinner sig i kris tvingas gå med mössan i hand till ett socialkontor och be om ett boende för natten. Så ska det inte vara. Alla som behöver en bostad ska få hjälp.

I trettio år har vi låtit marknaden och privata företag styra bostadsutbudet, i trettio år har det byggts för lite. Vänsterpartiet kommer att använda varje verktyg möjligt för att lösa bostadsbristen. En röst på Vänsterpartiet är en röst på att fler ska få en bra bostad.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd

LÄS OCKSÅ: Stopp för ombildningar i centrala Göteborg

LÄS OCKSÅ: Bostadsrätter på Opaltorget slopas – kunder saknas

LÄS OCKSÅ: Bostäder och segregation i centrum för Göteborgsvalet