Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ÖVERGREPP. Problemet finns inte bara på festivaler utan överallt. Därför hjälper inga mansfria zoner, skriver debattören

Mansfria zoner är kontraproduktivt

Mansfria zoner på Göteborgs kulturkalas får inte stopp på tafsande och våldtäker. Förslaget kommer snarare leda till att övergreppen flyttar någon annanstans, skriver Adam Garneij, CUF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborgs Kulturkalas lockar tusentals människor som bor eller besöker Göteborg varje år. Förutom att vara ett kulturarrangemang är det också en sommarfestival och en viktig mötesplats för unga där de kan uppleva nöje och självständighet.

De sexuella övergrepp som vi har läst om i sommar är väldigt alarmerande. Förövarna inskränker andra människors rätt till sin kropp och detta måste vi ta på största allvar. Sexuella övergrepp är en del av många unga tjejers vardag och något vi aldrig någonsin kan acceptera.

Motsatt effekt

Kulturkalasets ledning har tagit fram ett åtgärdsprogram för att försöka förhindra sexuella övergrepp, flera bra men även förhastade förslag.

I veckan stod det klart i Kulturkalasets åtgärdsprogram, att de som en åtgärd kan införa så kallade mansfria zoner. Det innebär platser framme vid scenen där bara kvinnor och personer som definierar sig som kvinnor har tillträde. Det är ett riktigt dåligt förslag som kommer att ge helt motsatt effekt.

Nolltoleransen mot sexuella övergrepp och våldtäkter är ett väldigt viktigt förhållningssätt och utan tvekan nödvändigt. Men att använda sig av mansfria zoner, är direkt kontraproduktivt och förflyttar snarare övergreppen någon annanstans, än eliminerar dem.

Att män tar sig rätten, till kvinnors och andra personers kroppar är oanständigt och vidrigt, och beror på de normer och strukturer som finns i samhället. Men normer förändras inte av att vi bara kastar ut alla män från ett visst område, för normer existerar i hela samhället - och inte bara framme vid scenen. När killar, för det är nästan alltid killar, får för sig att det är helt okej att ofreda och tafsa på tjejer - då är det för att samhället pumpar i människor sjuka ideal om hur män får bete sig mot kvinnor.

Tafsandet fortsätter

Diskriminerande normer är inget som försvinner bara för att dess plattformar förändras, utan tafsandet kommer att fortsätta, kanske vid toaletten, i baren, vid insläppet, vid utställningen eller vid parkeringen. För att tro att hårdimpregnerade samhällsnormer förändras av ett förbud för män framme vid scenen är en verklighetsfrånvänd samhällsbeskrivning oavsett hur goda intentionerna är.

Problemet med mansfria zoner är att vi glömmer bort att övergrepp sker överallt. Samhället är ingen mansfri zon, och det är bara i samhället som sexuella övergrepp sker. Kulturkalaset bör sluta sticka huvudet i sanden och inse att övergrepp sker överallt.

Adam Garneij

styrelseledamot i CUF Göteborg