Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helen Eliasson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen och Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition.

Maktdemonstration är inte dialog om sjukvården

Om den moderatledda majoriteten i Västa Götalandsregionen vill lösa bristen på vårdplatser bör nog maktdemonstrationerna läggas på hyllan och ersättas av konstruktiva samtal, skriver Helen Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Sjukvården, 30/3 och 3/4

Den första februari la vi socialdemokrater ett yrkande i hälso- och sjukvårdsnämnden (HSS), om att på allvar ta tag i problemet med bristen på vårdplatser. Vi begärde ett samlat grepp över situationen och en strategi för att lösa bristerna:

”Målet för strategin bör vara att klara en genomsnittlig beläggningsgrad på 90 procent. Behovet bör belysas för alla former av vårdplatser, inklusive IVA och psykiatri. För behovet på längre sikt bör arbetet ta hänsyn till regionens arbete med omställning av vården, bland annat med utveckling av vård i öppna vårdformer och i hemmet och den digitala utvecklingen. Arbetet med en vårdplatsstrategi måste synkroniseras med arbetet att fasa ut beroendet av personal från bemanningsföretag”, står det i yrkandet.

Maktdemonstration

Den moderatledda majoriteten i HSS, inklusive ordförande Jonas Andersson (L), valde att bordlägga vårt yrkande. Inte bara vid mötet den första februari, utan också vid nästa möte, den 16 februari. Anledningen, enligt Jonas Andersson, är att det socialdemokratiska yrkandet var ”otydligt”. Vid möte nummer tre, 28 mars, beslutar majoriteten i HSS att vårt yrkande är ”besvarat”, för Jonas Andersson & C:o har nu lagt ett eget yrkande där man begär rapporter från tjänstemännen om hur läget för vårdplatserna är, samt bett tjänstemännen om en lösning.

Det är detta Johnny Magnusson (M) och Jonas Andersson (L) kallar för ”pågående dialog”. Vi kallar det för maktdemonstration och bristande förmåga att ta det ansvar för sjukvården som de är satta att göra.

Brett samförstånd

Vi socialdemokrater vill lösa situationen i brett samförstånd. Såväl patienter som personal är i skriande behov av lösningar, och det behöver vara långsiktiga åtgärder som inte riskerar att förändras vid varje val.

Om Johnny Magnusson (M) och Jonas Andersson (L) och övriga i den moderatledda majoriteten vill det samma bör nog maktdemonstrationerna läggas på hyllan och ersättas av konstruktiva samtal.

Helen Eliasson (S)

gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Håkan Linnarsson (S)

regionråd i opposition