Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

M – varför gå över ån efter vatten?

Det går att minska både bidragsberoende, kostnader och fusk med försörjningsstöd genom nya arbetssätt – det gör vi redan i Angered, skriver de rödgröna i SDN Angered.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Försörjningsstödet, 1/3

Maria Rydén (M) och Hampus Magnusson (M) anser att Göteborgs stad behöver arbeta annorlunda för att minska kostnaderna för försörjningsstöd. Vi håller med och i Angered kan vi tydligt visa att det fungerar. Så varför gå över ån efter vatten? Välkomna till Angered, se hur vi jobbar och ta del av våra resultat.

Minskat försörjningsstödet

I mars 2015 förändrades arbetet med försörjningsstöd i Angered. Målet var att minska antalet personer som är beroende av försörjningsstöd. Unga och barnfamiljer har prioriterats särskilt. Det har lett till att 5 085 hushåll har avslutats från försörjningsstöd under 2015–2016. Av dessa hushåll var 1 914 stycken barnfamiljer med sammanlagt 3 952 barn.

Antalet unga under 25 år som är långtidsberoende av försörjningsstöd är den grupp som har minskat allra mest: 40 procent under 2015–2016.

Kostnaderna har minskat med 40 miljoner kronor under 2016 jämfört med 2014 och minskningen fortsätter. Det går alltså att minska både bidragsberoendet och kostnaderna.

Vår utgångspunkt är att hjälpa människor ut i egen försörjning. Den som söker försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl aktiveras direkt och skrivs in på Jobbhörnet inom 48 timmar. Närvaron är obligatorisk och en förutsättning för att få försörjningsstöd. På Jobbhörnet får deltagarna hjälp att kartlägga tidigare erfarenheter, söka jobb och personlig vägledning. Rekryterare håller kontakt med Arbetsförmedling, arbetsgivare och företag och ser till att människor kommer ut i arbete.

Vi motverkar även fusk

Även om fokus ligger på att få ut människor i egen försörjning är kontroll viktig. Vi arbetar aktivt med att motverka felaktiga utbetalningar och fusk på liknande sätt som i Solna.

Vi har gjort precis det som Maria Rydén (M) och Hampus Magnusson (M) efterfrågar: vi har vänt utvecklingen och minskat beroendet av försörjningsstöd. Det absolut viktigaste för att nå målet är att få människor ut i arbete. Det sparar pengar och påverkar både individer och samhället: människor kommer in på arbetsmarknaden, barn ser sina föräldrar gå till jobbet och hela familjers ekonomi förbättras. Det väcker hopp, leder till ökad integration och ett mer jämlikt Göteborg. Så varför gå över ån efter vatten? Välkomna till Angered!

Ali Moeeni (S)

ordförande i Angereds stadsdelsnämnd

Yvonne Palm (V)

förste vice ordförande i Angereds stadsdelsnämnd

Hillevi Werring (MP)

ledamot i Angereds stadsdelsnämnd