Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Helen Eliasson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

M:s blå dunster gör inte sjukvården bättre

Det är uppenbart att vår bild av verkligheten skiljer sig markant från Moderaternas blå dunster om sjukvården. Vi är övertygade om att sjukvården har lösningar på problemen om de ges rätt verktyg och ekonomisk ryggrad, skriver Helene Eliasson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Helen Eliasson (S) gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen
Helen Eliasson (S)
gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Slutreplik

Sjukvården, 15/2

Vi har den senaste tiden sett flera prov på Moderaternas ”kreativa” inställning till sanning och verklighetsbeskrivning. Johnny Magnussons (M) replik fortsätter i samma anda.

Magnussons räds inte Stockholmssjukvården, skriver han. Det bekymrar honom inte att detta moderata skyltfönster håller på att krackelera, inte minst till följd av alla märkliga turer kring ”världens dyraste sjukhus”, Nya Karolinska. Det är ett sjukhus som fick byggas om redan innan det var färdigt. Ändå måste delar av det hållas stängda, eftersom de inte uppfyller kraven på funktionalitet för en god sjukvård. Det är så illa att regeringen överväger att tillsätta en kriskommission för att reda ut alla turer. Men Västra Götalands-moderaterna fortsätter att utmåla det som ett föredöme för svensk sjukvård.

Jag tycker att det säger rätt mycket om Moderaternas inställning till vad som är god hushållning med skattepengar.

Klarar inte av att leverera

Jag håller däremot med Johnny Magnusson om att det är bra att Västra Götalandsregionen har en god ekonomi. Att vi har det beror på att fler människor nu har jobb och skatteintäkterna ökar, samt på de mångmiljardsatsningar på sjukvården som den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort. Ändå klarar inte regionens moderatledda majoritet av att leverera.

Vi har en mycket bra och högkvalitativ sjukvård i Västra Götalandsregionen. Vi har fantastisk personal som varje dag uträttar storverk. Men hur bra de medicintekniska lösningar och hur duktiga de anställda än är har kan de inte trolla fram de resurser som krävs för att ge en växande och åldrande befolkning dess rättmätiga behov av vård. Dessa resurser måste komma från den politiska ledningen.

Måste få ekonomisk ryggrad

Vi socialdemokrater har gång på gång påpekat vikten av långsiktiga satsningar. Vi har tilltro till professionens kunnande; vi är övertygade om att sjukvården har lösningar på problemen, om de ges rätt verktyg och ekonomisk ryggrad. Men den moderatledda majoriteten har valt motsatt väg: Pengarna har stannat centralt och pytsats ut till kortsiktiga särskilda satsningar när kriser redan är faktum – och kostnaderna högre.

Verkligheten efter de tre år som Moderaterna har styrt regionen är att köerna växt alarmerande. I dag är det 6 000 fler patienter som väntat mer än 90 dagar på en operation eller behandling. Väntetiderna till akuten på SU är längst i Sverige.

Blir bara längre köer

Regionens sjukhus gick in i 2018 med nästan en halv miljard i underskott och krav på nollresultat innan årets slut. Det kommer innebära fler inställda operationer, längre köer, fler stängda vårdavdelningar och begränsade möjligheter till förbättrade arbetsvillkor för personalen, snarare det motsatta. Vi socialdemokrater ville nollställa sjukhusens resultat och ge dem arbetsro. Men M-styret sa nej, och väljer istället att köpa in dyr privat vård och göra sig än mer beroende av hyrpersonal. Kostnaderna för detta ökade med 700 miljoner kronor bara under förra året. Det är inte vad jag kallar god hushållning med skattemedel, det är det motsatta.

Helen Eliasson (S)

gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen