Erik Bengtzboe  (M), riksdagsledamot, Södermanlands län och  Marie-Louise Hänel Sandström  (M), riksdagsledamot, Göteborgs kommun.
Erik Bengtzboe (M), riksdagsledamot, Södermanlands län och Marie-Louise Hänel Sandström (M), riksdagsledamot, Göteborgs kommun.

M prioriterar satsningar på skolan

Socialdemokratiska skolpolitiken blir alltmer trött och idélös. Till skillnad mot våra rekordhöga anslag till en bättre skola, skriver Erik Bengtzboe (M) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

ANNONS

Slutreplik

Skolpolitik, 28/1 och 6/2

Den socialdemokratiska skol- och utbildningspolitiken blir allt mer trött och idélös. Det är antagligen därför Anna Johansson och Johan Büser, riksdagsledamöter för Socialdemokraterna, skriver mest om skattesänkningar i den borgerliga budgeten i stället för sin egen skolpolitik (GP 6/2).

Det förtjänar att sägas igen: Den borgerliga budget som ligger nu innebär rekordhöga anslag till skola och utbildning. Det innebär också att anslaget ökade med drygt två miljarder kronor från föregående år. Välbehövliga resurser för fler lärare, mindre barngrupper och mer undervisning. Om Johansson och Büser är överens med oss om vikten av att investera i våra barns framtid så borde de applådera satsningen på skolan.

ANNONS

I den borgerliga budgeten fanns en skattesänkning för alla som jobbar och alla pensionärer. Johansson och Büser tillhör ett parti som ingått en överenskommelse om att sänka skatten för dem som tjänar mest, genom att ta bort den så kallade värnskatten. I sak positivt eftersom värnskatten i praktiken är en straffskatt på utbildning och företagande, men samtidigt infinner sig frågan om Socialdemokraterna har något emot skattesänkningar för människor med små och medelstora inkomster.

Det är kunskapsfokus i skolan som minskar sociala klyftor och utanförskap.

De kommande reformer i Januariöverenskommelsen som Johansson och Büser pekar på har i huvudsak sitt ursprung i allianssamarbetet. Det är positivt att Johansson och Büser ställer sig bakom dessa reformer och en kunskapsskola.

Det är kunskapsfokus i skolan som minskar sociala klyftor och utanförskap. När skolan tappar kunskapsfokus drabbas alltid de elever som av något skäl har svårt i skolan först och hårdast. Vi kan inte ha en skola som accepterar att var femte elev i årskurs tre inte klarar alla kunskapsmålen i matematik och var tionde inte når målen i svenska.

Unga människor ska inte slås ut redan i skolan. Det är därför som vi valde att prioritera satsningar på skolan i den borgerliga budgeten.

Vi kan inte heller acceptera en skola där var sjätte niondeklassare lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Detta är likväl, tillsammans med en ökande lärarbrist, resultaten efter fyra år med en S-MP-regering. Det är uppenbart att Sverige behöver en annan politik.

ANNONS

Sverige ska vara ett land där alla ska kunna göra sociala resor och det ska finnas många olika möjligheter. Unga människor ska inte slås ut redan i skolan. Det är därför som vi valde att prioritera satsningar på skolan i den borgerliga budgeten.

Erik Bengtzboe (M)

riksdagsledamot, Södermanlands län

Marie-Louise Hänel Sandström (M)

riksdagsledamot, Göteborgs kommun

ANNONS