Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mats Pilhem (V), 2:e vice ordförande i Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs stad.

M och L skär ned på det som gör skillnad

Vi tror inte på att privata aktörer ska komma in och genomföra ett bättre arbete än vad de medarbetare som nu får lämna Arbetsförmedlingen redan gör, skriver Mats Pilhem (V) och Eva K Halleröd (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Integrationen, 7/4

Anders Svenson, Moderaterna och Salem Dynehäll, Liberalerna skriver på GP Debatt om de utmaningar som Göteborg har för att bryta arbetslösheten, framför allt bland unga män med utländsk bakgrund. Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning (Nav) har fördelat ut 25 miljoner där huvuddelen riktas mot just denna grupp.

Vi delar Svensson och Salem Dynehälls argument om varför det är viktigt med denna satsning. Det är över 21 procent arbetslösa i gruppen män, 18-24 år, med utländsk bakgrund. Detta i kontrast mot sju procent bland samtliga Göteborgare 16-64 år. Självklart innebär det en katastrof för var och en som ställs utanför en egen försörjning.

Men 25 miljoner är trots allt bara ett litet bidrag i detta viktiga arbete.

Vi ser därför med bestörtning hur de partier som Svensson och Salem Dynehäll företräder agerat i riksdagen.

I arbetsmarknad och vuxenutbildning arbetar vi med denna uppgift, men vi behöver partners för att lyckas. Arbetsförmedlingen är det statliga organ som har ansvaret för arbetsmarknaden. Vi arbetar gemensamt mot den höga arbetslösheten i Göteborg, för samma grupper. Vi ser därför med bestörtning hur de partier som Svensson och Salem Dynehäll företräder agerat i riksdagen.

Anledningen till att kontoren lägger ner är politiska. Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna fick igenom sin budget tillsamman med Sverigedemokraterna och passivt stöd från Liberalerna och Centern. I den budget som röstades fram ingick en rejäl nedskärning av anslagen till Arbetsförmedlingen.

Vi hör nu hur företrädare för de partier som står bakom denna budget kritiserar Arbetsförmedlingen för att de genomför de beslut som man har varit med om att släppa fram. Vi säger: skjut inte på pianisten – rikta i stället kritiken mot de partier som röstat fram besluten.

Vänsterpartiet tror inte på att privata aktörer ska komma in och genomföra ett bättre arbete än vad de medarbetare som nu får lämna Arbetsförmedlingen redan gör.

För vår del i Nav ser vi hur Arbetsförmedlingen tvingas lägga ner sina kontor i Angered och Frölunda, två kontor som arbetar i områden där många av de grupper som Svensson och Salem Dynehäll beskriver bor.

Vänsterpartiet tror inte på att privata aktörer ska komma in och genomföra ett bättre arbete än vad de medarbetare som nu får lämna Arbetsförmedlingen redan gör. För att Nav ska kunna utveckla ett bra arbete, och bidra till att fler göteborgare ska komma i sysselsättning, behövs åtgärder för att rädda Arbetsförmedlingens verksamhet.

Vi hoppas att regeringen tydligt ska avvisa de borgerligas partiernas slakt av Arbetsförmedlingen och utlova ekonomiskt stöd för en fortsatt verksamhet för Arbetsförmedlingen. Detta är viktigare för ett framgångsrikt arbete mot arbetslöshet än de 25 miljoner som Svensson och Salem Dynehäll nu marknadsför.

Mats Pilhem (V)

2:e vice ordförande i Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Eva K Halleröd (V)

ersättare i Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning