Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

M och KD – stå upp för demokratin i Ungern

När vi läser M och KD:s svar på vår fråga om uteslutning av Viktor Orbán är det logiskt att Fidezs sitter kvar i EPP-gruppen i EU-parlamentet. Repliken kunde nämligen i stora delar vara skriven av Orbán själv, skriver Socialdemokraternas EU-parlamentariker.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Fidesz och EU, 19/10 och 22/10

Låt oss börja med det uppenbara. Självklart finns det problem på många håll i Europa vad gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstat. Inte minst i Rumänien och Slovakien. Men att bortförklara utvecklingen i Ungern med att ”Central- och Östeuropa oavsett partipolitisk tillhörighet [har] samhällen som i brist på utveckling och modernitet ger utrymme för populism och gör partier instabila” är oerhört naivt.

Även för den som bara ytligt följt utvecklingen i Ungern så är det uppenbart att kärnproblemet i Ungern varken handlar om instabila partier eller populism. Den handlar om att Orbán är på god väg att skapa en illiberal enpartistat. Om M och KD tvekar så finns det en stor mängd rapporter från organisationer såsom Human Rights Watch, Amnesty och även Europarådet.

Allra allvarligast

Det mest allvarliga i repliken är dock argumentationen om att för allas bästa låta Orbán hållas. M och KD menar att en uteslutning ”skulle vara en triumf för de extrema krafterna”.

Fidesz är en av dessa extrema krafter. Det har framgått med all önskvärd tydlighet genom attacker på rättsstat, journalister, minoriteter och rasistiska hetskampanjer mot flyktingar. Att M och KD inte inser detta visar att de fullständigt köpt Orbáns retorik och strategi. Hans metod är nämligen att montera ner den demokratiska oppositionen så att han framstår som det enda alternativet, förutom fascisterna i Jobbik.

Vi kommer fortsätta att stå upp för demokratin i Ungern. Vi hoppas nu att M och KD inser sitt misstag och ändrar sin inställning. Europas medborgare, framförallt det ungerska folket, förtjänar bättre.

Marita Ulvskog (S)

Olle Ludivgsson (S)

Jytte Guteland (S)

Jens Nilsson (S)

Anna Hedh (S)