Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Agneta Granberg, tidigare kommunalråd (M).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M i Göteborg väljer att sitta på läktaren

Att Alliansen inte ens vågar stanna upp och gå igenom Västlänkens planer och upphandlingar för att reda ut konsekvenserna av en slopad slinga till Haga för att i utbyte få till ett maktskifte i Göteborg är svårt att försvara, skriver en rad meriterade moderater i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg har i många år behövt ett maktskifte. Få göteborgare är nöjda med hur kommunens verksamheter sköts. De flesta har röstat på andra partier än Socialdemokraterna i valet i år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi, som varit aktiva och förtroendevalda för Moderaterna under många år, är minst sagt besvikna när vi läser att Alliansen gett upp. Vårt parti gick till val på att vanstyret av Göteborg måste stoppas. Vi förväntade oss att man i förhandlingen med det nya partiet Demokraterna tog tid på sig för att nå målet: Det socialdemokratiska styret avslutas 2018.

En förhandling handlar om att ge och ta. En alliansbudget lagd i opposition kan aldrig vara så låst att man inte kan förhandla om dess innehåll.

En förhandling handlar om att ge och ta. En alliansbudget lagd i opposition kan aldrig vara så låst att man inte kan förhandla om dess innehåll.

Det är mycket besvärligt att stoppa Västlänken nu. Även om inte en majoritet av göteborgarna sett Västlänken som den fråga som avgjort vilken valsedel man skulle ta, är alla de som röstade nej i folkomröstningen om trängselskatten fortsatt oroliga över trafikplaneringen i stan och Västlänken i synnerhet. Denna oro måste tas på allvar.

Om man verkligen satt maktskiftet främst kunde man krävt ett stopp i förberedelserna för Västlänken. Gett tid för att gå igenom avtalen, förhandlat med den kommande regeringen om ett omtag i järnvägsplaneringen i Göteborg. Gett uppdrag om hur man får bättre nytta för alla de miljarder kronor som nu grävs ner under Hagakyrkan och centrala Göteborg.

Om man verkligen satt maktskiftet främst kunde man krävt ett stopp i förberedelserna för Västlänken.

Det räcker att följa förseningarna av bygget av den nya Vasabron, nödvändig för att de små butikerna i centrum ska överleva, för att förstå att det blir många fler förseningar av bygget av Västlänkens olika delar. Förseningar som utöver den planerade röran påverkar vardagen för dem som arbetar i Göteborg och dem som bor centralt.

Att då inte ens våga bromsa, stanna upp och gå igenom planer och upphandlingar för att reda ut konsekvenserna av en slopad slinga till Haga för att i utbyte få till ett maktskifte i Göteborg, är svårt att försvara.

Nu väljer Moderaterna i Göteborg att titta på i fyra år till. Vi känner inte igen vårt fina parti i Göteborg och är djupt oroade över hur arbetsglädjen ska återfås och medlemmar och väljare återvända.

Lisbeth Sundén Andersson

riksdagsledamot (M) –2018

Agneta Granberg

tidigare kommunalråd (M)

Susanna Haby

tidigare kommunalråd och riksdagsledamot (M)

Lisbeth Grönfeldt Bergman

tidigare kommunalråd, EU -parlamentariker och riksdagsledamot (M)