Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Benjamin Dousa, MUF och Ulf Kristersson (M).
Benjamin Dousa, MUF och Ulf Kristersson (M).

M är garanten för liberala reformer

Är det något parti som inte fyller en funktion i Sveriges riksdag just nu, så är det Liberalerna. Partiet har efter valet kastat det mesta överbord som stödparti till Socialdemokraterna, skriver Benjamin Dousa, MUF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

M och liberalismen, 23/1

Almega och IT&Telekomföretagens näringspolitiska expert Henrik Edin skriver på GP Debatt att Moderaterna inte har någonting kvar att erbjuda väljarna. Edin väljer att bortse från att Moderaterna har varit den starkaste garanten för liberala reformer de senaste 40 åren, och i dag är det parti som utgör basen för Sveriges borgerliga opposition.

Henrik Edins eget parti, Liberalerna, har precis blivit stödparti till Socialdemokraterna och ligger i skrivande stund på mellan två till tre procent i opinionsmätningar. De gick till val på att stärka försvaret, en mer liberal utrikespolitik och ett starkare EU-samarbete. Men beslutade sig för att efter valet kasta allt detta över bord och ge bort bestämmandet över samtliga frågor till Socialdemokraterna. Är det något parti som inte fyller en funktion i Sveriges riksdag just nu, så är det Liberalerna.

Moderaterna förstod att vägen fram inte var inåtvänd socialkonservatism, utan framåtsyftande liberalkonservatism. Mer frihet och egenmakt. Mindre stat och offentligt bestämmande.

Det är anmärkningsvärt att en partipolitiskt fristående näringslivsorganisation som Almega tillåter tunga företrädare att ta tydlig ställning mot Moderaterna. Historiskt är det nästan uteslutande Moderata Samlingspartiet som drivit igenom marknadsliberala reformer.

Sedan 1979 har Moderaterna varit Sveriges huvudalternativ till Socialdemokraterna, och riksdagens näst största parti. Vi fick den positionen i svensk politik av två skäl.

För det första för att partiet redan från tidigt 1970-tal drevs i en alltmer liberalprogressiv riktning. Moderaterna förstod att vägen fram inte var inåtvänd socialkonservatism, utan framåtsyftande liberalkonservatism. Mer frihet och egenmakt. Mindre stat och offentligt bestämmande.

För det andra blev Moderaterna partiet som högerväljare kunde lita på. När Folkpartiet gick till val på att stärka oppositionen och inte alltid kunde välja mellan höger och vänster, vågade Moderaterna på allvar driva liberala reformer och högerpolitik. När Folkpartiet vacklade angående löntagarfonderna, stod Moderaterna tydligt på det fria företagandets sida.

Samma liberala landvinningar hade antagligen aldrig skett med Centerpartiet eller Folkpartiet som största borgerliga parti.

Sedan dess har Moderaterna uthålligt och ihärdigt alltid försvarat det fria näringslivet och småföretagandet. Vi har dragit Sverige närmare världen genom EU-medlemskapet, bekämpat teve-, radio-, apoteks-, och bilbesiktningsmonopol, och drivit igenom fritt skol- och vårdval. Samma liberala landvinningar hade antagligen aldrig skett med Centerpartiet eller Folkpartiet som största borgerliga parti.

Henrik Edin verkar ha glömt bort att det var moderata utbildnings- och skolministrar som införde det fria skolvalet. Det var en moderat finansminister som sänkte skatten på arbete så att miljoner svenska löntagare fick mer frihet – och samhället fler skattebetalare. Det var en moderat statsminister och en moderat Europaminister som förde Sverige in i EU. Och varje dag samarbetar moderata kommun- och regionråd med bland annat Liberalerna för att öka valfriheten och stärka arbetslinjen.

Moderaterna är helt enkelt en liberal verkstad med ett och annat konservativt verktyg. Det är skillnaden mellan moderat hantverksliberalism och Liberalernas symbolliberalism.

Moderaterna är relevanta tack vare det vi har gjort för Sverige. Men än mer för vart vi vill ta Sverige. Genom en förmåga att kombinera liberalism med ett slags ’’skynda långsamt’’-konservatism vill vi – med fötterna på jorden – reformera Sverige. Satsa våra resurser där de behövs. Våga prioritera samhällets grundläggande uppgifter. Stärka polisen, försvaret och införa mer ordning och reda i skolan. Listan kan göras lång.

Moderaterna är helt enkelt en liberal verkstad med ett och annat konservativt verktyg till vårt förfogande. Det är skillnaden mellan moderat hantverksliberalism och Liberalernas symbolliberalism.

Benjamin Dousa

förbundsordförande MUF