Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Sören Håkanlind
Bild: Sören Håkanlind

Mölndal tar sitt ansvar för sköra patienter

Tre socialdemokrater påstår felaktigt på GP Debatt att Mölndal inte vill finansiera sin del av ASIH-verksamheten. Tvärtom har Mölndal tagit sitt ansvar och vill fortsätta att göra det.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

ASIH-sjukvård , 12/6

Sedan början av 2017 när avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) infördes i Mölndal har staden finansierat alla sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut i ASIH-teamet samt den extra hemtjänst som behövts. Det innebär en kostnad på cirka tio miljoner kronor per år.

Det vård- och omsorgsnämnden i Mölndal krävt är att regionen skall bidra med 50 procent av den kostnaden, det vill säga fem miljoner kronor årligen till dess att ett gemensamt avtal finns för hela regionen om hur kostnaderna för denna vård skall fördelas mellan region och kommuner.

Samtliga partiers budgetförslag för 2020 i Mölndal förutsätter att regionen bidrar med fem miljoner kronor för ASIH-verksamheten.

Samtliga partiers budgetförslag för 2020 i Mölndal förutsätter att regionen bidrar med fem miljoner kronor för ASIH-verksamheten. Därför är frågan om Thomas Angervik, som ledamot i fullmäktig för Socialdemokraterna i Mölndal, har en annan uppfattning än sitt parti när det gäller deras budgetförslag.

Det påstås också felaktigt att Mölndal dragit sig ur förhandlingarna om hur ASIH-verksamheten skall bedrivas, organiseras och finansieras i hela regionen. Det som pågår är en utredning, som startades i slutet av maj. Förhandlingarna mellan presidierna i Vård- och omsorgsnämnden i Mölndal och Västra hälso- och sjukvårdsnämnden gällde villkoren fram till dess att ett regionalt avtal var klart. Dessa förhandlingar har pågått under mars, april och maj utan att en överenskommelse kunde uppnås. Därför beslöt nämnden i Mölndal om ett intagningsstopp från den 1 juni.

Av regionens 49 kommuner är det bara två som har ASIH och det är Göteborg och Mölndal. ASIH handlar om avancerad sjukvård och det är regionen som är huvudansvarig för sjukvården.

Rimligare kostnad för Mölndal

Genom Kristian Vramsten pågår diskussioner om hur en lösning kan uppnås, som dels innebär en rimligare kostnad för Mölndal och dels säkrar en fortsatt ASIH-verksamhet. Ett förslag som diskuteras är att Mölndal utför och säljer ASIH-verksamhet till andra kommuner. En annan lösning är att se över om man på något sätt kan samordna ASIH-verksamheterna av de fyra ASIH-teamen i Göteborg med ASIH-teamet i Mölndal.

Därför är vår förhoppning att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Väster och Västra Götalandsregionen tänker om och tar sitt ansvar för de sjukaste och sköraste patienterna och bidrar med sin del av kostnaden för ASIH-verksamheten.

Kristian Vramsten (M)

ordförande i kommunstyrelsen i Mölndal

Göran Isacsson (M)

ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Mölndal