Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbild: Bengt Nilsson

Mölndal måste tänka om när det gäller ASIH-vård

Mölndals beslut att inte medfinansiera ASIH-vården drabbar de allra sköraste kommuninvånarna. Vi vädjar till den moderatledda kommunledningen att tänka om och göra rätt, skriver bland annat Ann-Christine Andersson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

GP skrev den 5 juni att Mölndal beslutat att inte längre finansiera sin del av ASIH-vården (Avancerad Sjukvård i Hemmet). Redan i mars reagerade vi socialdemokrater när ASIH diskuterades. Vi menar att det arbete som idag sker där svårt sjuka får vård hemma är ett måste. Det handlar om de skörastes rätt till kvalificerad vård och omsorg hemma vid livets slutskede.

På ytan kan det se ut som om Mölndals kommun sparar pengar genom att skicka över alla sina kostnader för ASIH till sjukvården, som finansieras av regionen.

Får dra in på annan viktig vård

Men konsekvensen av den sortens kostnadsöverföring är att sjukhusen får dra in på annan viktig vård, troligen genom ännu snabbare utskrivningar av äldre sköra patienter. Detta för att få fram fler vårdplatser. Men det blir troligen också konsekvenser för andra patienter som åker fram och tillbaka mellan akuten och hemmet vid livets slutskede. Var är då kommunens hälso- och sjukvårdsansvar?

Mölndals kommuns ovilja att betala för sig kan också spridas till annan vård där kommunen och regionen har ett delat ansvar. Exempelvis insatser inom primärvården, i äldreboenden, skolhälsovården och de förebyggande åtgärderna inom psykiatrin. Det går ju inte bara att plocka några ”russin ur kakan” för att rädda kommunal ekonomi.

Drabbar de sköraste

För närvarande pågår en utredning som skall klargöra ansvar, kostnader och utvecklingsmöjligheter för ASIH-vården. Uppföljning av olika gemensamma insatser är vanligt och sker fortlöpande. Tyvärr satte Mölndal klackarna i backen och drog sig ur innan utredningen ens presenterat ett resultat. Anmärkningsvärt, minst sagt!

Mölndals beslut att inte medfinansiera ASIH-vården drabbar de allra sköraste kommuninvånarna – men också kommunen.

Det är Mölndals kommun som får ta de ekonomiska konsekvenserna av exempelvis snabbare utskrivningar från sjukvården.

Vi socialdemokrater är emot stora förändringar som innebär att den ekonomiska fördelning mellan kommun och region som finns i dag raseras.

Vi behöver mer samarbete mellan kommun och region. Inte mindre.

Vi vädjar till den moderatledda kommunledningen i Mölndal. Tänk om och gör rätt.

Svik inte de sköraste och mest utsatta kommuninnevånarna!

Ann-Christine Andersson (S)

andre vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg

Thomas Angervik (S)

andre vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Väster

Karin Greenberg Gelotte (S)