Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alf B Svensson, leg psykolog

Många män har dålig karaktär

Ska vi få stopp på alla sexuella övergrepp räcker det inte med en ny jämställdsmyndighet. Inte heller med en samtyckeslag, hårdare straff, nolltolerans på arbetsplatsen och värdegrundssamtal i skolan, skriver psykolog Alf B Svensson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alf B Svensson, leg psykolog

En hög moral stoppar inte sexuella övergrepp. Mediekändisar som nu anklagas för sexuella övergrepp har bedyrat att de är övertygade feminister och jämställdhetsivrare. Polischefen Göran Lindberg även kallad ”Kapten klänning” för sin kamp mot diskriminering och sexuella trakasserier fick sex års fängelse för våldtäkt är ett annat exempel.

Män som kränker och ofredar kvinnor har alla en sak har gemensamt – de har dålig karaktär och bristande impulskontroll. De styrs av reptilhjärnan som kräver kickar och omedelbar behovstillfredsställelse. Förnuftshjärnan som får oss att tänka efter, handla förnuftigt och inse konsekvenserna av våra handlingar är då helt bortkopplad.

Det är givetvis både nödvändigt och bra med en samtyckeslag, hårdare straff och värdegrundssamtal i skolan. Men ska vi få stopp på alla övergrepp behöver vi fler män med en stark karaktär. Män som lever efter sina värderingar och kan kontrollera sina impulser. Något som de borde lärt sig redan som barn framförallt i familjen men också i skolan.

Inte låta reptilhjärnan ta över

Män med svag karaktär måste undvika situationer då deras reptilhjärna tar över, förnuftshjärnan kopplas bort och de gör saker som de sedan bittert ångrar. Mer eller mindre vilda fester med mycket alkohol är en sådan situation. Den våldtäkt som Martin Timell nu anklagas för skedde på en sådan fest. Så var det också när Anders Borg drog ner gylfen och visade snoppen.

Män med dålig karaktär och bristande impulskontroll måste också lära sig att sätta stopp innan det går för långt. Ju fler gånger de går över en gräns utan att någon reagerar desto vanligare och grövre blir övertrampen. Antingen det handlar om tafsa på kvinnor, slå någon på käften eller fuska med skatten. Vi behöver därför män med karaktär som också reagerar mot den kvinnoförnedrande jargong som lätt uppstår i grupper av män. Antingen det är i ett omklädningsrum inför en hockeymatch eller i ett styrelserum.

Flest övergrepp i skolan

De flesta övergreppen sker inte på krogen eller på vuxnas fester utan i skolan. Ska testosteronstinna tonårskillar sluta tafsa på sexuellt utmanande tjejer räcker det inte med värdegrundssamtal om att killar måste visa tjejer respekt. Vi föräldrar måste redan långt tidigare, när det inte handlar om sex, lära dem självkontroll. Genom att reagera och sätta tydliga gränser när de retas, mobbar och slåss. Men också när de faller för frestelsen att ljuga, tjuvröka, snatta i en affär eller vara inne på sidor på nätet som de inte får.

Fler män med karaktär är ett måste om vi ska få stopp på alla sexuella ofredanden. En bra karaktär är också helt nödvändigt om vi ska leva ett bra liv och inte falla för de frestelser vi alla möter oavsett om vi är män eller kvinnor.

Alf B Svensson

leg psykolog