Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att våldet mot kvinnor och barn fått öka i Göteborg sen Alliansen tog över makten 2018 är ett allvarligt misslyckande av de styrande, skriver debattören. Bild: Peter Lloyd, Heiko Junge, TT
Att våldet mot kvinnor och barn fått öka i Göteborg sen Alliansen tog över makten 2018 är ett allvarligt misslyckande av de styrande, skriver debattören. Bild: Peter Lloyd, Heiko Junge, TT

Mäns våld mot kvinnor ökar i Göteborg

Göteborg borde sätta mäns våld mot kvinnor högst upp på den trygghetsskapande agendan – något som borde ha gjorts för länge sedan, skriver Stina Svensson, gruppledare Feministiskt initiativ.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I år är det 15 år sedan riksdagen år 2006 i bred enighet antog det jämställdhetspolitiska målet att “mäns våld mot kvinnor ska upphöra”. Året efter att Feministiskt initiativ grundats och utmanat de politiska partier att sätta jämställdhet på agendan. Mycket bra har hänt sedan dess - men våldet har inte minskat. Istället för att se mäns våld mot kvinnor som en gigantisk samhälls- och folkhälsokris, så ses våldet som ett olyckligt men konstant problem.

Våldet ökar

Våldet mot kvinnor ökar i Sverige. Så också i Göteborg. Statistiken från socialtjänsten visar hur 2020 är ett nytt rekordår för våld i nära relationer, en uppgång med 18 procent på aktualiseringar för vuxna från 2019. Och 2019 låg i sin tur högre än 2018.

Polisen rapporterar 2020 om en ökning med tre procent för misshandel av kvinnor. Medan misshandel av män minskar med fyra procent. Det följer en decennielång trend. År 2021 kan bli det första året i historien då det blir fler polisanmälningar kring misshandel mot kvinnor än män i Sverige.

Jag har tagit plats i Göteborgs stads nybildade Trygghetsråd, och ser de “hårda” frågorna dominera. Betonglejon mot lastbilsattacker, ordningsvakter mot drogförsäljning och polisarbetet mot gängskjutningar. Jag arbetar ständigt för att att ta upp frågor om kvinnor och otrygghet i Göteborg, till exempel lyckades vi rödgrönrosa få in en representant från en kvinnojour att komplettera den föreslagna representationen från Försvarsmakten och näringslivet.

Begränsad vardag

Mäns våld mot kvinnor är mer än våld i hemmet. Även sexuella trakasserier i offentligheten, våldtäkter, sexköp och rån är en del av mäns våld mot kvinnor. Kvinnors levnadsutrymme i Göteborg är beskuret jämfört med mäns, och kvinnor kan inte leva med samma friheter som män.

Göteborg borde sätta mäns våld mot kvinnor högst upp på den trygghetsskapande agendan – något som borde ha gjorts för länge sedan. FN kallar mäns våld mot kvinnor för en skuggpandemi. I Sverige blir en kvinna mördad av sin partner eller ex-partner var tredje vecka. Bakom varje siffra i statistiken står en familj kvar som förlorat en närstående. Barn som förlorat en mamma, föräldrar utan sin dotter. De är offer för den skadliga maskulinitet som leder för många män till våld, kontroll och svartsjuka.

Coronapandemin förvärrar allt. Var tredje kommun rapporterar om en ökning i förekomsten av våld i nära relationer under 2020, enligt en kartläggning av Dagens Nyheter. Kvinnofridslinjen uppger att de under pandemin har fått in fler samtal än tidigare.

Pandemin gör att hela Sverige uppmanas att umgås inom hushållet. Att isoleras med en partner som är våldsam och förlora kontaktytor med samhället är förödande. Distansundervisning på gymnasium och högskolor förvärrar isolationen för de unga som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. När arbetslöshet och ekonomisk utsatthet nu ökar, så försvåras som alltid kvinnors möjligheter att lämna en våldsam man.

Men våldet är inte en konsekvens av covid-19, utan ett samhällsproblem som blir värre istället för att arbetas bort. Effekterna har länge förutspåtts av tjej- och kvinnojourer, men konkreta åtgärder och stödpaket mot mäns våld mot kvinnor uteblir. Vi rödgrönrosa har lämnat flera förslag om att stärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor. I vår oppositionsbudget för 2021 återfinns förutom mer resurser till socialtjänst och skola och riktade satsningar som t.ex.,

Ökat stöd till kvinno- och tjejjourer.

Sjösätta en plan mot sexköp.

Öppna ett Kvinnoföreningshus.

Stärka arbetet med upptäckt av hedersvåld i Elevhälsan.

Förstärkningar till Bojen som arbetar med våldsutsatta barn.

Att våldet mot kvinnor och barn fått öka i Göteborg sen Alliansen tog över makten 2018 är ett allvarligt misslyckande av de styrande. Det är inte en slump, vi ser hur de nya socialnämnderna får jobba med budgetunderskott, hur viktiga verksamheter får indraget stöd och hur kvinnojourer oroar sig för att de ska tvingas in i offentliga upphandlingar och konkurrensutsättas av vinstdrivande företag.

Vi kräver att Göteborgs ska anta som mål att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, och att en konkret färdplan mot det målet ska upprättas. Inget annat är acceptabelt.

Något måste ändras i Göteborgs förhållningssätt till kvinnors trygghet. Läget är oerhört allvarsamt. Feministiskt initiativ Göteborg förväntar oss mer av en styret i Göteborg. Vi kräver att arbetet mot mäns våld mot kvinnor prioriteras upp istället för att sparas på.

Vi kräver att Göteborgs ska anta som mål att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, och att en konkret färdplan mot det målet ska upprättas. Inget annat är acceptabelt.

Stina Svensson, gruppledare Feministiskt initiativ