Nu har Trump fattat ett beslut om att dra tillbaka sina trupper från Syrien, vilket innebär att han sätter hundratusentals människors liv på spel. En mer ansvarslös äventyrspolitik är svår att tänka sig, skriver Amineh Kakabaveh (V).
Nu har Trump fattat ett beslut om att dra tillbaka sina trupper från Syrien, vilket innebär att han sätter hundratusentals människors liv på spel. En mer ansvarslös äventyrspolitik är svår att tänka sig, skriver Amineh Kakabaveh (V). Bild: Hadi Mizban

Människoliv på spel när Trump drar tillbaka trupper från Syrien

Nu när Trump drar tillbaka sina trupper från Syrien och Erdogan planerar att invadera kurdisk opposition står hundratusentals människoliv på spel i Mellanösten. Sverige måste agera för att förhindra att det krig som redan pågår inte förvärras, skriver Amineh Kakabaveh (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Jag har inte gått på illusionen om att ett land eller stat, utan egna ekonomiska och geopolitiska intressen, skulle vilja ha sina militära styrkor eller företag i ett annat land. USA har aldrig varit på kurdernas eller någon annan stats bundsförvant utan att ha någon fördel av det. Än mindre har denna stormakt stöttat någon folkligt förankrad befrielserörelse. Detsamma gäller Ryssland. Att det förhåller sig på det sättet framgår tydligare än någonsin i Mellanöstern i dag.

Kanske har en del kurder inte trott mig när jag sagt detta, utan knutit sina förhoppningar till USA och även EU-länderna, som agerar på ett likartat sätt i hela Mellanöstern. Deras egna ekonomiska och politiska intressen går före det kurdiska folkets rätt till självbestämmande och rättigheter.

ANNONS

Kurderna har historiskt sett varit en bricka i regionala och internationella stormakters maktspel. En del kurdiska "ledare" har också offrats åt illusionen om att kunna luta sig mot den ena eller andra stormakten. De har inte förstått att de i grunden aldrig är självuppoffrande.

Trump drar tillbaka trupper

Vi har nyss nåtts av beskedet att president Donald Trump avser att ta hem amerikanska trupper från Syrien. Säkert är det många, framför allt amerikaner med anhöriga, som välkomnar beskedet. Att dra tillbaka trupper är väl i grunden något positivt? Jovisst kan det vara det. Men inte alltid.

"We have bombed the shit out of ISIS and mission is completed", säger Trump. Något som inte är sant. Inte alls. Det finns fortfarande områden som kontrolleras av IS/Daesh och även om de delvis är militärt besegrade, är de inte det ideologiskt. Trump begår samma misstag som president George W. Bush, som utropade USA:s seger i Irak. Det visade sig vara alldeles för tidigt. När USA lämnade Irak var det ett land i ruiner med miljoner döda och ännu flera skadade och traumatiserade människor och ett IS/Daesh i vardande.

Efter den folkliga resningen i Syrien beslöt USA att utse sig själva som fiender till Assadregimen, vilket passade deras intressen perfekt. Assadregimen hade goda förbindelser med USA:s främsta fiender – Iran och Ryssland. Medan detta ägde rum skapades, med bland annat Turkiet, USA och Saudiarabiens stöd, IS/Daesh som gick in i norra Irak och Syrien, där de i första hand inte angrep regimen, utan etniska och religiösa minoriteter, såsom kurder, yesider, assyrier och syrianer.

ANNONS

IS möttes dock av motstånd i Rojavaprovinsen i Syrien, särskilt från syriska kurder YPG och YPJ och pershmerga från Kurdistan-Irak. Till detta motstånd mot Daesh/IS anslöts sig andra etniska och religiösa minoriteter i regionen. Det ska särskilt noteras att det deltog tusentals modiga kurdiska kvinnor och flickor i YPJ-gerillan i kampen för befrielse från barbariet Daesh/IS. Rojava var för övrigt ett område där befolkning ansträngde sig för att skapa en demokratisk ordning. I decennier saknade hundratusentals kurder id-handlingar och regimen betraktade dem som flyktingar och inte medborgare av Syrien. Medan kriget mot IS pågick i Rojava väntade president Recep Tayyip Erdogan, som tillskansat sig diktatorisk makt i Turkiet, på ett tillfälle där han kunde dra nytta av situationen för egen vinning och knäcka både inhemsk och utländsk kurdisk opposition. Demokrati har ju som bekant, enligt egen utsago, aldrig varit hans mål. Den utveckling som pågick i Rojava låg definitivt inte i hans intresse.

Beredda att kasta sig över kurderna

Assadregimen i Syrien, Erdogan i Turkiet, irakiska regimen, Rohani i Iran och Saudiarabien ser kurderna som fiender. Alla står de beredda att kasta sig över kurderna i hela regionen. Visst finns det politiska och religiösa motsättningar mellan dem, men med all säkerhet får dessa stå tillbaka om man blir eniga om hur man ska ta itu med kurderna i regionen.

ANNONS

Så länge det finns amerikanska trupper i området finns en viss garanti för att IS/Daesh, Assad-regimen, Erdogan-diktaturen och Iran avstår från att angripa kurderna och andra minoriteter i Rojava. Erdogan har emellertid inte helt och hållet lyckats att hålla fingrarna i styr utan gick för ett år sedan in i norra Syrien och angrep staden i Afrin.

Nu har Trump, USA:s genom tiderna sämsta president, uppsvälld av sin egen självförträfflighet, fattat ett beslut om att dra tillbaka sina trupper från Syrien, vilket innebär att han sätter hundratusentals människors liv på spel. En mer ansvarslös äventyrspolitik är svår att tänka sig.

Samtidigt som Trump går ut med sitt besked om truppernas tillbakadragande, träffas Rohani och Erdogan och gissa en gånger vad de kan tänkas tala om. Erdogan har sagt att Turkiet kommer att invadera Kobane, en stad kurderna, särskilt YPJ och YPG, har försvarat när IS/Daesh invaderade för ett par år sedan.

Sverige måste agera

I dag lever jag i Sverige och är ledamot i Sveriges riksdag. Jag känner en stor maktlöshet, inte minst beroende på att det inte finns någon regering att vända sig till i ett så här kritiskt läge, men riksdagspartierna och den kommande regeringen måste kräva FN-närvaro i Rojavaprovinsen och ett totalstopp i EU för all vapenexport till förtryckarstaterna i Mellanöstern. Om Turkiet inleder krigshandlingar och går in i Rojava bör Sverige och länder i EU inleda sanktioner mot dem.

ANNONS

Vi måste skapa hållbar fred. Men ska vi nå dit gäller det att förhindra att det krig som redan pågår inte förvärras och sprider sig.

Amineh Kakabaveh (V)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS