Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lyssna på personalen – Johnny Magnusson (M)!

Vårt viktigaste budskap till Johnny Magnusson (M) och övriga i ledningen: Ta vårdpersonalens förslag och oro på allvar. Se att de har nycklar att låsa upp vårdens problem för en bättre vård för våra invånare, skriver Eva Olofsson (V) och Jan Alexandersson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den senaste veckan har personalen slagit larm om situationen på våra sjukhus. På Sahlgrenskas akutavdelning fastnar multisjuka äldre patienter i flera dagar, för att det inte finns personal som kan vårda patienterna på avdelningarna. Skyddsombud och läkare varnar för att patientsäkerheten är hotad. Sjuksköterskor och undersköterskor är trötta på stress, extrapass och låga löner.

Kollisionen i verklighetsuppfattning om vården har aldrig varit större än nu. Valeria Castro är ledningsläkare på akuten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Häromdagen skrev hon: ”I dag nådde jag en gräns där jag känner att läget på akuten/Sahlgrenska är utom kontroll, den är utan tvekan patientosäker. Jag är förtvivlad och förbannad. Patienter väntar på akuten för att bli inlagda i 2-3 dygn och vårdplatser finns inte ens på intensivavdelningarna”.

Klappar sig själva på axeln

Det akuta läge som speglas i media sammanfaller med att den blågröna ledningen i en debattartikel i GP (12/1) klappar sig själva på axeln och hävdar att de är på rätt väg: ”Vi kan konstatera att Västra Götalandsregionen är på väg åt rätt håll inom en rad områden när vi går in i 2017 och den kursen kommer Grönblå samverkan att hålla fast vid precis som utlovat”.

Dessutom säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) på nyhetsplats i GP: ”Det var inga större nyheter – det är väl det som facket framför jämt och ständigt”.

Vi i Vänsterpartiet ser att det är möjligt att ge sjukhusen ökade resurser och förbättra personalens arbetsvillkor för att klara att hålla fler vårdplatser öppna.

Måste värna personalen

Vi måste värna om personalen för patienternas bästa. Invånarna har rätt till en sjukhusvård som fungerar. Krisen är här nu och vi kan inte skjuta åtgärderna på framtiden. Vi tar upp frågan i en interpellationsdebatt vid regionfullmäktige den 31 januari.

Vårt viktigaste budskap till Johnny Magnusson (M) och övriga i ledningen: Lyssna på personalen! Ta deras förslag och oro på allvar. Se att de har nycklar att låsa upp vårdens problem för en bättre vård för våra invånare.

Eva Olofsson (V)

regionråd

Jan Alexandersson (V)

regionrådsersättare