Till sommaren kommer åtminstone 500 000 personer vara arbetslösa och senare i höst kan det öka till 7-800 000. Det vill säga runt 15 procent av arbetskraften i Sverige, skriver debattören.
Till sommaren kommer åtminstone 500 000 personer vara arbetslösa och senare i höst kan det öka till 7-800 000. Det vill säga runt 15 procent av arbetskraften i Sverige, skriver debattören. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Lyft arbetsmarknadspolitiken till stabsläge - som vården gjort

Ekonomin har säckat ihop och kurvorna pekar rakt ner i avgrunden. Samtidigt som varsel och arbetslöshet stiger okontrollerat. Nu behöver arbetsmarknadspolitiken gå upp i stabsläge och alla kreativa krafter i näringslivet gå samman, skriver Lars Sjöström, konsult.

ANNONS

Svensk sjukvård har utsatts för dramatiska uppdrag och utmaningar den senaste tiden under Coronapandemin. Ett antal myndigheter, regioner och kommuner likaså. Många företag, organisationer och privatpersoner har visat kreativitet och engagemang för att bistå, var och en på sitt sätt. Det rör sig om företag som ställer om sin produktion, om frivilligorganisationer som transporterar sjuka och om enskilda som visar sin uppskattning genom gåvor eller tjänster till den hårt arbetande personalen vid intensivvården. Man kan säga att alla har gått upp i stabsläge.

Flera tidigare starkt kritiserade verksamheter har fått en välförtjänt upprättelse. Myndigheter uppträder gemensamt och enigt vid pressträffar. Förtroendet från allmänheten har stärkts. Allt har givetvis inte blivit rätt från början men synsättet att agera istället för att vänta och se, präglar kulturen. Närmare 30 000 personer har konstaterats smittade av covid-19.

ANNONS

Kurvorna pekar ner

Pandemin har redan satt djupa spår. Ekonomin har säckat ihop och kurvorna pekar rakt ner i avgrunden. Samtidigt som varsel och arbetslöshet stiger okontrollerat. Gapet mellan toppen och botten har nog inte varit större och skett snabbare sedan mätningarna startade.

Till sommaren kommer åtminstone 500 000 personer vara arbetslösa och senare i höst kan det öka till 7-800 000. Det vill säga runt 15 procent av arbetskraften i Sverige.

Många människor drabbas av passivitet, oro, ekonomiska svårigheter och socialt högtryck. Utanförskap och utslagning ökar.

Samtidigt är det många företag och organisationer som behöver arbetskraft, både på kort och lång sikt. Behovet av vård och omsorg kommer inte minska efter Coronakrisen. Demografin utvecklas alltjämt i samma riktning som före krisen. Utbildningssektorn har länge ropat efter arbetskraft. Senaste tiden har de gröna näringarna signalerat svårigheter att få tag i arbetskraft både för att plantera nytt och för att ta hem skörden. Antalet lediga jobb registrerade hos Arbetsförmedlingen är cirka 90 000. På marknaden som helhet kan det röra sig om det dubbla. Även om krisen kommer snabbt och djupt står inte arbetsmarknaden stilla.

Samarbete kring samhällsproblem

Nu behöver arbetsmarknadspolitiken också gå upp i stabsläge. När sjukvården kan, varför skulle inte arbetsmarknadspolitiken kunna? Ta fram alla kreativa krafter i näringslivet. Mobilisera civilsamhället. Se till att berörda myndigheter äntrar scenen tillsammans och visar att man samarbetar kring ett växande samhällsproblem. Visa operativ handlingskraft och agera, även om inte varje kommatecken är på rätt ställe. Vi är på väg in i en djup kris. Arbetsförmedlingen får inte stå ensam. Och kan inte ta alla smällar. Även regeringen och departementen behöver visa enighet, samsyn och handlingskraft. Det räcker inte att arbetsmarknadsminstern bär hela bördan själv.

ANNONS

Lars Sjöström, konsult

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS