Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

LSS på väg att raseras – dags att agera

I dag är internationella funktionshinderdagen då vi borde uppmärksamma dessa personers rättigheter. I stället samlas vi under parollen ”Rädda LSS” och kämpar för dess överlevnad, skriver Maj Karlsson (V) och Adriana Aires (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LSS är en rättighetslag som ska garantera att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva som andra och få den hjälp de behöver. Det är med andra ord en av de största frihetsreformer som Sverige genomfört. En frihetsreform som nu urholkats av den rödgröna regeringen.

Att personer med omfattade funktionsnedsättningar kan få hjälp genom personlig assistans för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt är en av insatserna enligt LSS. Ett löfte om att alla ska ha rätten att leva sina liv oavsett funktionalitet. Men nu har regeringen brutit det löftet. Regeringen har stått med armarna i kors och sett på när tolkningar av ett antal domar gjort så att lagen urholkats. Dessutom har de drivit på för att dämpa kostnaderna, trots att det är människors behov som ska styra enligt lagen.

Massiv kritik

Efter massiv kritik kan vi dock dra en liten lättnadens suck över att regeringen äntligen dragit i nödbromsen. I ett åtgärdspaket som presenterades nyligen ingick det bland annat att Försäkringskassan tillfälligt ska stoppa att göra så kallade tvåårsomprövningar och att lagen ska neutraliseras efter den senaste domen.

Vänsterpartiet tycker att det är bra att regeringen drar i nödbromsen. Det är en vinst för oss alla och ett erkännande av den oro som funnits. Däremot ändrar det ingenting för alla de människor som redan har drabbats. För dem är skadan redan skedd.

Kräver att lagen ändras

Vänsterpartiet kräver att lagen ska ändras utifrån samtliga domar som fallit i förvaltningsdomstolen som inneburit en mycket stor omtolkning av lagen. LSS ska fungera enligt lagstiftarens intentioner. Regeringen vill vänta och utreda, vi vill se en förändring snabbt. Det finns ingen tid att vänta, situationen är akut och människors liv slås i spillror här och nu.

LSS handlar om rätten att vara medborgare i en demokrati och kunna leva sitt liv oavsett funktionalitet. Än finns det tid för regeringen att visa att samma gäller dem och är beredda att göra vad som krävs för att leva upp till det. Men det finns också tid att fortsatt visa det motsatta. Oavsett vilken väg regeringen väljer, kommer Vänsterpartiet fortsätta kämpa tills den dagen LSS är säkrad.

Maj Karlsson (V)

riksdagsledamot socialpolitisk talesperson

Adriana Aires (V)

ordförande för Vänsterpartiet Göteborg