Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill att fler lockas att ta sig till jobbet och fritidsaktiviteter med cykel. 57 procent har el-cykelavstånd inom 30 minuter till sitt arbete i stan enligt VGRs cykelpotentialstudie. 45 procent med vanlig cykel. Trots det ligger cykeltrafiken tyvärr kvar på ungefär samma nivå sedan många år, på cirka 7 procent, skriver debattören. Bild: Magnus Andersson/TT
Vi vill att fler lockas att ta sig till jobbet och fritidsaktiviteter med cykel. 57 procent har el-cykelavstånd inom 30 minuter till sitt arbete i stan enligt VGRs cykelpotentialstudie. 45 procent med vanlig cykel. Trots det ligger cykeltrafiken tyvärr kvar på ungefär samma nivå sedan många år, på cirka 7 procent, skriver debattören. Bild: Magnus Andersson/TT

Lovorda inte ensidigt bilen under coronakrisen

Åsikten att det bästa för att minska smittspridningen är att ge bästa möjliga förutsättningar för att köra bil in till Göteborg är väldigt ensidig. Gratis parkering och slopad trängselskatt skulle ge sämre luft, mer buller och ökad trängsel, skriver Karin Pleijel (MP)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

17/4 Underlätta för bilisterna så minskar vi smittspridningen

Omkring 300 personer i Göteborg dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar. Risken att dö i covid-19 ökar dessutom om du bor i områden med höga halter av luftföroreningar, enligt en ny studie.

Motion får oss att leva friskt längre. Det ger oss en god hälsa och motion utomhus på avstånd från andra motionärer fungerar även i coronatid. Isolering och hemarbete har samtidigt lett till att många rör sig mindre än vanligt vilket hotar folkhälsan

Redan billigare att ta bilen

I detta läge vill KAK införa gratis parkering och ta bort trängselskatten. Det ger ökad biltrafik med negativa effekter som sämre luft, mer buller och ökad trängsel. Det är dessutom redan betydligt billigare att ta bilen när priset på bensin och diesel rasat. Riktat minskade p-avgiften så att riskgrupper vågar handla kan vara en vettig åtgärd. Men det måste ske med eftertanke.

Vi vill att fler lockas att ta sig till jobbet och fritidsaktiviteter med cykel. 57 procent har el-cykelavstånd inom 30 minuter till sitt arbete i stan enligt VGRs cykelpotentialstudie. 45 procent med vanlig cykel. Trots det ligger cykeltrafiken tyvärr kvar på ungefär samma nivå sedan många år, på cirka 7 procent. Ju fler som cyklar desto bättre hälsa, minskade luftföroreningar och mindre smittorisk i kollektivtrafiken.

Miljöpartiet vill därför underlätta cykling i Göteborg. Gör det säkrare att cykla genom att få bort hinder i trafiken, öka cyklandet bland stadens personal och stötta ideella verksamheter som driver gör-det-själv-verkstäder så att göteborgarna kan reparera sina cyklar. Vi vill att staden uppmuntrar till ökad cykling till skolan. Ett sätt kan vara ”skolcykelbussar” där föräldrar eller volontärer cyklar med eleverna.

Sänkt trängselskatt tveksamt

Det är dessutom oklart vilka effekter sänkta p-avgifter får. När stadens parkeringsbolag nyligen sänkte avgiften under pandemin så avgick den tillförordnade vd med omedelbar verkan. Han ansåg beslutet dyrt och dåligt.

Att sänka trängselskatten är tveksamt eftersom trafiken inte minskat så mycket. Trafikkontorets mätningar för en dryg vecka sedan visar en minskning med 10-14 procent. Sannolikt åker de som vill redan bil. Att riskera öka trängseln i trafiken innebär sämre framkomlighet för kollektivtrafiken och samhällsviktiga transporter.

Det är viktigt med många olika åtgärder i coronatider. Men vi kan inte blunda för konsekvenserna.

Karin Pleijel, Miljöpartiets kommunalråd i opposition i Göteborg