Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personer inom den dagliga verksamheten får i dag inte själva välja var de ska tillbringa en stor del av sin dag. Det borde vara en självklarhet att kunna styra över sitt eget liv, skriver Helene Mellström, Bräcke diakoni.

Lov dras i långbänk – Göteborgs politiker sviker igen

I tisdags valde Göteborgs politiker att återigen skjuta frågan om Lov, lagen om valfrihet inom välfärden, på framtiden. Den här gången är det införandet av valfrihet inom daglig verksamhet som dras i långbänk. Detta trots att valfrihet är just vad medborgarna själva önskar, skriver Helene Mellström, Bräcke diakoni.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För närstående innebär det en enorm trygghet att kunna välja en utförare man redan känner till - och vet är kompetent. Vi kan behålla kontakten med våra deltagare över lång tid. Vissa av dem kanske har bott på korttidsboendet eller gått på vårt fritids tidigare. Då är det en trygghet att få stanna hos oss också på daglig verksamhet.

Enligt en Novus-undersökning från 2017 vill nämligen en betydande majoritet, 7 av 10 göteborgare, själva kunna välja utförare av vård och omsorg. Samtidigt anser 6 av 10 att vård och omsorg ska bedrivas av den som inte delar ut vinst utan istället låter överskottet gå tillbaka till verksamheten. Politikerna själva håller med. Från vänster till höger stämmer man in i påståendet om att den idéburna sektorn ska växa. Men varför ges vi då inte konkreta möjligheter?

Får inte styra över sitt liv

Låt oss fokusera på det som frågan om valfrihet berör just nu; de som varje dag vistas på dagliga verksamheter runt om i Göteborg. Denna verksamhet finns till för att ge personer, som på grund av funktionsnedsättning inte kan yrkesarbeta, något meningsfullt och utvecklande att göra under dagtid. Dessa individer, eller deras närstående som känner dem bäst, kan i dag inte själva välja var de ska tillbringa en stor del av sin dag. Det beslutet tas av en kommunal handläggare. Att själv kunna styra över sitt eget liv är något som borde vara självklart för alla.

Att själv kunna styra över sitt eget liv är något som borde vara självklart för alla.

7 av 10 göteborgare vill själva välja sin vårdgivare. Alla partier är överens om att välfärden mår bra av att låta den idéburna sektorn växa. Bräcke diakoni står beredda att satsa. Ändå visar samma politiker upp en bedövande handlingsförlamning. Vad är problemet?

Vi idéburna vill göra mer, för fler. Men tomma löften från politiker och frågor som fastnar i instans efter instans gör det svårt, om inte omöjligt för oss i civilsamhället att leverera med full kapacitet. Låt oss ta till vara på vår gedigna kompetens och vårt engagemang i att ta hand om, i detta fall, personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Vi vet vad vi gör. Och vi gör det för att vi vill.

Helene Mellström

direktor, Bräcke diakoni