Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige.
Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Lögner kommer aldrig dölja sanningen om Xinjiang

David Legas artikel är grovt oförenlig med fakta. Därför skulle jag vilja klargöra de frågor som togs upp i artikeln, skriver Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

16/6 Vad krävs för att Socialdemokraterna ska erkänna ett folkmord?

Kinas kommunistparti och regering skyddar fullt ut lagliga rättigheter och intressen för alla etniska grupper i Xinjiang, bland annat uigurerna.

Legas uppgift om så kallade ”tvångssteriliseringar i Xinjiang” är en lögn som har hittats på och sprids för att svartmåla Kina, undergräva Xinjiangs säkerhet och stabilitet och förhindra Kinas utveckling. Enligt den sjätte nationella folkräkningen år 2010 var folkgruppen uigurer i Xinjiang 10,17 miljoner och har ökat till 11,63 miljoner år 2020 och står nu för 44,96% av Xinjiangs hela befolkning och 77,85% av Xinjiangs etniska minoritetsbefolkning. Från 2010 har Xinjiangs etniska minoritetsbefolkning ökat med 1,86 miljoner, eller 14,27%, vilket är 4,01 procentenheter högre än Kinas totala etniska minoritetsbefolkningars ökning. Vad är det för slags ”tvångssterilisering”?

ANNONS

Under de senaste 60 åren har Xinjiangs ekonomi ökat mer än 200 gånger. Medellivslängden för människor i Xinjiang ökade från 30 år till 72 år. Hur kan man kalla detta ”ett folkmord”? Tvärtom visar detta en betydande förbättring av den uiguriska folkgruppens välbefinnande.

Herr Lega skrev att vissa västländer har klassat vad som händer i Xinjiang som ”folkmord”. Den kinesiska sidan har klargjort fakta om Xinjiang vid flera tillfällen. "Folkmordet" är en lögn som hittats på av individer vars syfte är att undergräva stabiliteten i Xinjiang och förhindra Kinas utveckling. Trots detta förtal är Kina fast beslutet att skydda sin nationella suveränitet, säkerhet och utvecklingsintresse och är fast beslutet att skydda Xinjiangs utveckling, stabilitet och etniska enighet.

Herr Lega frågade "hur den socialdemokratiska regeringen hade agerat om Förintelsen hade ägt rum i dag". Faktum är att USA startade krig i Irak, Libyen, Syrien, Afghanistan och andra länder med "kampen mot terrorism" som en förevändning, och tog livet av över en miljon muslimer och fördrev tiotals miljoner muslimer att lämna sina hem. USA upprepar gång på gång talet om mänskliga rättigheterna för muslimer, men ändå är det precis USA och dess medbrottslingar som har dödat muslimer.

Herr Lega borde egentligen fråga: Hur skulle man agera inför USA:s illdåd i dag?

ANNONS

Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige

David Legas slutreplik:

Den kinesiska ambassadören ljuger när han förnekar det pågående folkmordet i Xinjiang. Precis som när han i SVT hävde ur sig att:

”Kina är inte en diktatur.”

”FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter hittar på med hjälp av fantasin.”

”Det folkliga stödet för det kinesiska kommunistpartiet är hundraprocentigt.” (!)

Absurda lögner – rakt igenom.

Sanningen är att otaliga rapporter beskriver regimens övergrepp mot regionens etniska minoriteter, bland andra Amnestys 160 sidor långa rapport, baserad på vittnesmål från 55 tidigare lägerfångar.

Dessa vittnesmål rekommenderar jag inte någon att läsa, de är hårresande. Vid närmare eftertanke borde den kinesiske ambassadören dock kanske läsa om hur dessa 55 personer beskriver sin tid i lägren.

Samtidigt som dessa rapporter och vittnesmål fortsätter att komma så fortsätter Kina att vägra en FN-utredning som hade kunnat rentvå deras namn.

Om den kinesiske regimen menar allvar med att de respekterar alla människors - ja, också minoriteters - fri- och rättigheter; om man menar allvar med att man respekterar religions- och tankefriheten; om det kinesiska kommunistpartiet inte har något emot att den uiguriska folkgruppen existerar och växer: Då är det sannerligen dags att ge omvärlden obehindrad tillgång till Xinjiangregionen.

ANNONS

Har regimen ingenting att dölja så borde det inte vara något problem.

David Lega (KD), Europaparlamentariker

Kina är en enpartistat utan allmänna och fria val. Politisk opposition är inte tillåten. Enligt Human RightsWatch tystar de kinesiska myndigheterna människorätts-förespråkare, journalister och aktivister, och restriktioner på internet gör det s vårt att få korrekt information om det kinesiska styrets policys och agerande.

Situationen för minoriteters rättigheter, särskilt muslimska uigurer, är enligt svenska regeringen mycket allvarlig. Ett stort antal människor har försatts i så kallade omskolningsläger.

ANNONS