Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren, Timbro.
Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren, Timbro.

LO förstår inte hur EU fungerar

LO:s svar på vår debattartikel visar att de inte förstått att det finns en motsättning mellan att värna den svenska modellen och att vilja ha mer EU-lagstiftning på arbetsmarknadsområdet. Är LO emot att svenska politiker lagstiftar om arbetsmarknadsfrågor bör de också vara emot att EU-politiker gör det, skriver Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren, Timbro.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik, EU-politiken, 23/2 & 27/2

Som svar till vår debattartikel (23/2) skriver Therese Guovelin och Johan Danielsson från LO att de lyft att EU:s sociala pelare inte ska innebära att EU får bestämma över medlemsländernas arbetsmarknadspolitik. Vad LO tycker om den sociala pelaren är dock ointressant. Det som spelar roll är hur EU:s institutioner tolkat den.

“Låt oss omsätta föresatserna från toppmötet i Göteborg till bindande lagstiftning”, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid sitt årliga linjetal i Europaparlamentet förra året. Europaparlamentets Enrique Calvet Chambon ansåg att toppmötet i Göteborg 2017 där den sociala pelaren antogs var “historiskt” och “början på ett förnyat arbete med de sociala frågorna i EU:s institutioner”.

ANNONS

Europa förstår inte Sverige

Chambon hörde därför till dem som var förbryllad över att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kallade upplysningsdirektivet, ett lagförslag som kom i den sociala pelarens spår, för “ett hot mot vår arbetsmarknadsmodell” (DN 9/6-18). Övriga Europa förstår inte varför Sverige, som drev på för att den sociala pelaren skulle införas, regelbundet satt sig på tvären när lagförslagen väl kommit.

Socialdemokraterna, som alltjämt går i LO:s ledband, menar att man arbetat för att ge arbetsmarknadens parter rätt att göra avvikelser från EU-regler genom kollektivavtal. Problemet är att det skapar extra osäkerhet kring vilka villkor som egentligen gäller på svensk arbetsmarknad. Eftersom EU-rätt står över svensk lagstiftning blir det EU-domstolen, inte arbetsmarknadens parter, som till syvende och sist får avgöra det.

Att politiker från europeiska länder där arbetsmarknaden inte fungerar vill lämpa över det ansvaret på EU-nivå är förståeligt. Men är det dessa politiker LO vill kompromissa med? EU är bäst lämpat att ta itu med genuint gränsöverskridande frågor som handel och klimat. Interna arbetsmarknads- och välfärdsfrågor bör däremot vara medlemsländernas ansvar. Värnar man den svenska arbetsmarknaden från politisk inblandning och klåfingrighet på hemmaplan bör man göra det också på EU-nivå. Allt annat är hyckleri.

Karin Svanborg- Sjövall

vd Timbro

ANNONS

Emanuel Örtengren

projektledare för Timbros EU-projekt “Ett frihetligt Europa”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS