Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bernmar, som tycks betrakta sanningen som en högst besvärlig sak, försöker alltså få väljarna att tro att Alliansen valt att spara istället för att satsa på hemtjänsten. Det är svårt att bedöma om Bernmar medvetet ljuger eller om han är okunnig. Frågan är vilket som är värst, skriver debattören. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ljuger Bernmar eller är han bara okunnig?

Att Vänsterpartiet och Daniel Bernmar äntligen släpper prestigen och är beredda att tänka om gällande sin egen hemtjänstreform, som bygger på att räkna minuter hos omsorgstagaren och som har visat sig leda till stor stress, är mycket välkommet, skriver Elisabet Lann (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

26/8 Slopa den stressande minutstyrningen i hemtjänsten

Sedan jag tillträdde som kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen har jag betonat att modellen – som i sin grundtanke är god – måste följas upp så att den inte skapar minutstress hos personalen och kostnadsstress hos omsorgstagaren.

Daniel Bernmar har tidigare inte sett modellen som ett problem. Tvärtom kritiserade han mig i mars i år för att jag ville se över systemet, och i de rödgrönas budgetförslag beskrivs det nuvarande upplägget som en positiv förändring.

V ville behålla systemet

Så sent som i april beslutade kommunfullmäktige att modellen med utförd tid ska utvärderas och att det ska tas fram förslag på alternativ lösning som innebär att ersättningen grundar sig på själva insatserna i hemmet – och inte på registrering av timmar och minuter. Då var Bernmar och hans partikamrater inte redo att gå den vägen, utan ville i stället utreda vad som skulle krävas för att kunna behålla dagens system.

I Alliansens budget valde vi att öka ersättningen till hemtjänsten med 38,5 miljoner kronor. Vänsterpartiet, som ville både höja skatten och tömma stadens pengareserv, budgeterade med ett tillskott till hemtjänsten i nivå med Alliansen. De extra pengarna som Vänsterpartiet vill kräva in från invånarna går inte till hemtjänsten. De satsas på växtbaserad mjölk i skolorna, bilfria söndagar och stadsdelsmammor.

Bernmar, som tycks betrakta sanningen som en högst besvärlig sak, försöker alltså få väljarna att tro att Alliansen valt att spara istället för att satsa på hemtjänsten. Det är svårt att bedöma om Bernmar medvetet ljuger eller om han är okunnig. Frågan är vilket som är värst.

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen