Jag betalade helt enkelt priset för frigörelse. Att som kvinna få bestämma över sin egen kropp måste självklart komma med ett pris, skriver debattören.
Jag betalade helt enkelt priset för frigörelse. Att som kvinna få bestämma över sin egen kropp måste självklart komma med ett pris, skriver debattören. Bild: Staffan Löwstedt/TT

Livshotande blodproppar ett rimligt pris för frigörelse?

Jag fördes till sjukhus med syrgas i ett livshotande tillstånd och behandlades akut med propplösande medel. Ingen ovanlighet i pandemins Sverige, men i mitt fall var det varken covid-19 eller vaccin som låg bakom utan en blodpropp orsakad av mina p-piller, skriver Gabriella Schützer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

För några månader sedan vårdades jag på intensiven. Jag fördes till sjukhus med syrgas i ett livshotande tillstånd och behandlades akut med propplösande medel. Det är tyvärr inget ovanligt i Sverige 2021. Covid-19 har spritt sig över hela världen och det finns ett samband mellan viruset och blodproppar. Det som var avvikande i mitt fall var att jag testade negativt. Jag var nämligen inte ett av den hänsynslösa sjukdomens offer.

Vad var det som hade utlöst en massiv lungemboli om inte coronaviruset? Jo, mina p-piller. Ni vet, det som händer andra, men inte en själv. Skriverierna runt millennieskiftet. Gårdagens nyheter alltså. Finns det något mer att tillägga? Jag betalade helt enkelt priset för frigörelse. Att som kvinna få bestämma över sin egen kropp måste självklart komma med ett pris. Bara genom att vara kvinna är min insats redan högre menar de, när de påpekar att risken för blodpropp minsann är större om jag blir gravid. Som om det vore det enda alternativet. Det drabbar bara någon enstaka kvinna säger de. Eller handlar det egentligen om att de som drabbas är just kvinnor?

ANNONS

Min oro viftas bort

Eftersom kunskapen om min biologiska familjs sjukdomshistoria är begränsad, har jag tidigare valt preventivmedel utan ökad risk för blodpropp. Väl på mottagningen har jag ingen avsikt att ändra på det. När jag nämner att min moster har haft blodproppar får jag höra att endast förstagradssläktingar har betydelse. Min oro viftas bort och fokus hamnar istället på min aktuella hälsa. Jag litar på barnmorskans bedömning och ifrågasätter inte bristen på information om det som aldrig händer ändå gör det. Ett rimligt pris i proportion till nyttan ödslar de ingen tid på. Den här sorten ska dessutom göra underverk för huden.

Jag går därifrån med ett recept på kombinerade p-piller och känslan av att jag har överdrivit riskerna. Med en bokad tid för uppföljning om tre månader borde jag känna mig trygg. Jag var frisk med betoning på var, frågan är ju om jag skulle bli sjuk nu? Inte enligt dem. Jag undrar om det fanns en mer grundlig undersökning att tillgå som ingen berättade för mig. Bemötandet i efterhand är att allt har skett i enlighet med rådande riktlinjer. Skönt, då har vi rett ut det. Skulden är min.

Hjärtklappning och andfåddhet

Jag är ung och var som sagt frisk, tanken slår mig aldrig att jag är den "enstaka kvinnan" när jag två månader senare plötsligt upplever hjärtklappning och andfåddhet. Vi är ju mitt i en pandemi med liknande symptom, så varken jag eller någon annan kopplar mina besvär till de p-piller jag bytte till för inte så länge sedan. Jag följer uppmaningen att stanna hemma. En morgon tar luften bara slut, jag förstår inte vad som sker innan läpparna är blå och hjärtat inte mäktar med. Jag faller ihop. När ambulansen kommer har jag inte mycket tid kvar. Läkare konstaterar att p-piller är orsaken.

ANNONS

Jag är väldigt tacksam för att jag lever, för en fantastisk sjukvård som trots hög belastning räddade mitt liv. Jag känner ingen skuld fastän det står i bipacksedeln att det sällan förekommer men är helt i sin ordning om jag stryker med. En tyst överenskommelse jag vill bryta. I skrivande stund ska läkemedelsförsäkringen snart fatta ett beslut om en rimlig ersättning. Jag väntar med spänning på att få veta vad mitt liv är värt.

Syftet med texten är inte att avråda alla kvinnor från att ta östrogenbaserade p-piller. Jag vill uppmärksamma konsekvenserna av att p-piller skrivs ut alltför lättvindigt. Vården kan även bli bättre på att känna igen symptom och fråga patienten om hon äter p-piller.

Gabriella Schützer, konstnär och stockholmare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS