Det riktiga problemet inte ligger inom ramen för licenser eller patenträtt, utan snarare i tillgängligheten av resurser, material, värdekedjor, kunskap och kvalificerad personal, skriver EU-parlamentarikern Jörgen Warborn.
Det riktiga problemet inte ligger inom ramen för licenser eller patenträtt, utan snarare i tillgängligheten av resurser, material, värdekedjor, kunskap och kvalificerad personal, skriver EU-parlamentarikern Jörgen Warborn. Bild: Moderaterna

Livsfarligt att häva patentet för covid-19-vaccin

Den enkla vägens godhetssignalering i dag kommer straffa oss alla i framtiden. Att häva vaccinpatenten är ett tydligt exempel på detta, skriver Jörgen Warborn (M) EU-parlamentariker.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Diskussionen om att häva patenträtten på vaccin har blossat upp som ett resultat av otillräckliga mängder vaccin globalt. Indien och Sydafrika lämnade i oktober in en ansökan till WTO för att häva delar av den internationella överenskommelsen som reglerar handelsfrågor vad gäller immaterialrätt (TRIPS). Och nyligen röstade tyvärr EU-parlamentet, med en mycket knapp majoritet, för att temporärt häva patenten på vaccin.

Kontraproduktivt

Argumentet till att häva patenträtten är att det skulle ge bättre tillgång till vaccin, samt ett viktigt steg i att öka produktionen i samarbetsländer. Det kan låta som en rimlig väg, men resultatet skulle faktiskt bli raka motsatsen. Att frånta läkemedelsbolagen sina patent skulle inte göra tillgången på vaccin bättre, snarare sämre. Det skulle hindra ansträngningarna att sprida vaccinet globalt - och allvarligt underminera möjligheterna att snabbt utveckla nya vacciner nästa gång en pandemi slår till. Detta vore långsiktigt mycket skadligt. Pandemibekämpning handlar ju bokstavligt talat om liv och död.

ANNONS

När innovation och forskning inte längre belönas ekonomiskt, finns det heller inte något incitament för läkemedelsindustrin att investera i forskning och produktion. Inget läkemedelsföretag kommer våga investera miljarder om de löper risken att stater i praktiken beslagtar frukten av deras arbete. Detta gäller inte bara läkemedelsindustrin, utan skulle påverka hela produktionskedjan.

Handlar om resurser

De 46 minst utvecklade länderna i världen har i dag redan undantag från patenträtten inom läkemedelssektorn till och med 2033, och har friare möjlighet att tillverka vacciner på licens. Ändå har inget av dessa länder gjort framsteg i att bygga upp deras egen produktionskapacitet. Detta är bevis på att det riktiga problemet inte ligger inom ramen för licenser eller patenträtt, utan snarare i tillgängligheten av resurser, material, värdekedjor, kunskap och kvalificerad personal.

Vad vi i stället behöver göra är att lyfta alla exportrestriktioner på vaccin och råmaterial, EU bör också investera i produktionskapacitet för vaccin i utvecklingsländer, och de industrialiserade länderna måste så snart den egna befolkningen är vaccinerad göra överskotten tillgängliga för utvecklingsländer - framför allt de som just nu drabbas extra hårt av pandemin.

Den enkla vägens godhetssignalering i dag kommer straffa oss alla i framtiden. Att häva vaccinpatenten är ett tydligt exempel på detta.

I omröstningen i EU-parlamentet stod Moderaterna upp för att bekämpa denna och framtida pandemier. Den enkla vägens godhetssignalering i dag kommer straffa oss alla i framtiden. Att häva vaccinpatenten är ett tydligt exempel på detta. Det var med stor förvåning jag noterade att regeringspartierna S och MP röstade för detta förhastade förslag. Vi behöver genomtänkta och långsiktiga lösningar på globala utmaningar. Inte populism och kortsiktighet.

ANNONS

Jörgen Warborn (M) EU-parlamentariker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS