Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Likställa mobbning med våld en grov förenkling

Mobbning är inte alls likställt med våld. Att göra så är en grov förenkling av ett komplext problem, skriver Ylva Bjereld och Kristian Daneback.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Våldet i skolan, 17/8

Marcus Svensson argumenterar för att mobbningsbegreppet bör kastas på ”historiens soptipp”. I stället borde mobbning kallas för vad det är: våld. Problemet med ett sådant resonemang är att mobbning inte alls är likställt med våld. Att göra det är en grov förenkling.

Vi har under flera år forskat om mobbning och sett att en individ som blivit utsatt för våld mycket väl kan vara mobbad. Men en individ som blivit utsatt för en enstaka våldshandling är inte mobbad. En individ som är mobbad har i stället upprepade gånger över tid blivit utsatt för negativa handlingar från någon eller några som den mobbade har svårt att försvara sig emot. De negativa handlingarna kan vara fysiska, verbala eller indirekta. Vanligast är att mobbning förekommer i skolan och på internet.

Komplexa processer

Att enbart beskriva mobbning som våld är att förenkla mycket komplexa processer och förminskar de individer som de facto är utsatta för mobbning. De individer som är mobbade genom till exempel utfrysning eller ryktesspridning fångas inte helt av våldsbegreppet.

Om det är så att mobbningsbegreppet används för att trivialisera våldshandlingar, då är det fel på flera håll. Mobbning kan leda till åtal enligt brottsbalken, eftersom det ofta innebär brottsliga handlingar som misshandel, vållande till kroppsskada, olaga hot, olaga tvång och ärekränkning. Mobbning är därmed mer än en tom fras. Det är ett begrepp som fångar upp komplexa processer av negativa handlingar.

Vad som däremot ständigt kan bli bättre är skolors direkta och förebyggande arbete mot kränkningar och mobbning. Där behövs det resurser för att hantera den mobbning som finns och ofta leder till stort lidande för den utsatte.

Ylva Bjereld

doktorand i socialt arbete, Göteborgs universitet

Kristian Daneback

professor i socialt arbete, Göteborgs universitet