Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helene Odenjung (L), kommunalråd och 1:e vice ordförande Liberalerna.

Liberalerna har svaren för Göteborg

Efter fem mandatperioder är det bra att Ann-Sofie Hermansson (S) och Anna Johansson (S) äntligen fått upp ögonen för att Göteborg behöver läka ihop. Liberalerna har länge drivit på för att bygga ihop Göteborg. Till skillnad från S har vi konkreta förslag för hur det kan ske.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Bostadsbyggande, 29/5

Göteborg växer kraftigt och trångboddheten i områden som Bergsjön och Hammarkullen skapar stora problem för barn att klara skolan när det inte går att göra sina läxor eller få en bra nattsömn. Om vi ska lyckas med integrationen behöver det också satsas på skolan i dessa områden.

Liberalerna föreslog redan för två år sedan att en strategi för 150 000 nya bostäder i Göteborg skulle tas fram för att möta behoven. Vårt förslag var att bygga mer i områden som har god kollektivtrafik men som är glest bebyggda och som har stor trångboddhet. Det hade skapat trygghet och trevligare områden genom att bygga utifrån FN:s bostadsorgans principer, som bland annat trycker på blandade typer av bostäder och mer tätbebyggda områden. Det hade kunnat skapa underlag för bättre service, skolor och äldreboenden. Det kan också byggas till en lägre kostnad som fler har råd med genom en mer övergripande planering.

Andra tongångar från S

När vår motion behandlades i kommunfullmäktige lät det dock annorlunda från S, som avslog den. I fastighetsnämnden lyckades vi få igenom att det skulle tas fram en delstrategi till utbyggnadsplanering utifrån motionen. Nu har kommunala AB Framtiden själva tagit fram utgångspunkter för områdesplanering som har likheter med vårt förslag.

Undersökningar har visat att 30-50 procent i bostadsområden med främst hyresrätter vill äga sin bostad om det är möjligt. Intäkterna från ombildningarna ska sedan återinvesteras i samma områden. Det säger dock S blankt nej till.

Vi har också föreslagit att fler ska kunna äga sitt boende eftersom hyresrätten är helt dominerande i flera områden i nordost. Undersökningar har visat att 30-50 procent i bostadsområden med främst hyresrätter vill äga sin bostad om det är möjligt. Intäkterna från ombildningarna ska sedan återinvesteras i samma områden. Det säger dock S blankt nej till.

Samverkan nödvändig

AB Framtiden spelar en viktig roll för att utveckla nordost, men det gör även andra byggaktörer. Det behövs samverkan med byggbranschen för att det ska byggas prisvärda och hållbara lägenheter för människor som inte har så höga inkomster. Det behöver markanvisas mer på ett enklare sätt så att fler aktörer kan bidra till att det byggs.

Det är dags för handling i Göteborg. Efter socialdemokraternas 24 år vid makten kvarstår både bostadsbrist och ojämlikhet i Göteborg. Vi i Liberalerna har förslagen och svaren på hur vi bygger ett Göteborg som håller ihop.

Helene Odenjung (L)

kommunalråd och 1:e vice ordförande Liberalerna

Ann Catrine Fogelgren (L)

biträdande kommunalråd

2:e vice ordförande i byggnadsnämnden

Axel Darvik (L)

ledamot i kommunfullmäktige och 2:e vice ordförande miljö- och klimatnämnden