Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande och Anna Johansson (S), ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.

Liberalerna har fått en ny paradgren

Om det är någon som ska ta åt sig äran av det stadsbyggnadslyft vi nyligen presenterade så är det kommunala bostadsbolaget Framtiden AB. Men vi är så klart glada för att även Liberalerna gillar det, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Anna Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Bostadsbyggandet, 29 och 31/5

Vi socialdemokrater presenterade nyligen vårt stadsbyggnadslyft för Angered, Biskopsgården och Frölunda/Tynnered i GP. Det är väldigt glädjande att Liberalerna tycker det är ett bra förslag. Det borde ge oss goda förutsättningar att förverkliga det. Förslaget är till och med så bra att de försöker ta åt sig äran för idén, något som blivit lite av en liberal paradgren i Göteborgspolitiken.

Kommer någon med ett bra förslag så dröjer det inte länge innan ett liberalt kommunalråd dyker upp och påstår att de minsann var först.

Nåväl. I det här fallet är det främst det kommunala bostadsbolaget AB Framtiden som ska ta åt sig äran. Vår idé om ett stadsbyggnadslyft för ytterområden i Göteborg bygger till stor del på det metodiska och väl underbyggda arbete som bedrivits de senaste åren i Framtidens nya byggherrebolag.

Målmedveten satsning

Här har man målmedvetet satsat på att få fram noggrant genomarbetade planer för en långsiktig och blandad utbyggnad i strategiska områden. De studier som arbetet grundas i har ett imponerande djup vad gäller analysen av fastighetsekonomi, bebyggelsestruktur, trafikföring, serviceutbud och gröna värden. Det ger oss ett gediget underlag för att ta nästa viktiga steg i den strategiska utbyggnaden av ytterstaden och för att överbrygga de fysiska och mentala barriärerna mellan olika delar av Göteborg.

Liberalernas mål om 150 000 bostäder, enbart i ytterstaden, är däremot svårt att ta på allvar

Vi har satt som mål att det ska byggas 60 000 nya bostäder i Göteborg de kommande tio åren, varav minst hälften hyresrätter. Det är ett högt mål, men inte alls orealistiskt med tanke på den stora bostadsproduktion som är på gång de närmaste åren. Med ett flertal byggstarter nu under våren kan man med rätta tala om en byggboom.

Liberalernas mål om 150 000 bostäder, enbart i ytterstaden, är däremot svårt att ta på allvar. Vi tror det är bättre att sätta realistiska mål och se till att fokusera våra resurser där de kan göra mest nytta. Det är också den strategi som såväl AB Framtidens planer som stadens utbyggnadsplanering utgår ifrån. Det handlar om att stärka viktiga knutpunkter och stråk, så att det skapas underlag för ett ökat serviceutbud, samt om att värna omtyckta grönområden och mötesplatser. Det är så vi bygger ett tryggt och jämlikt Göteborg.

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande

Anna Johansson (S)

ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg