Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prioriteringen hos majoriteten av oss är nämligen inte att få champagne till hotellfrukosten. Prioritet nummer ett är att inte bli sjuk, att ta hand om nära och kära och att inte förlora jobbets, skriver debattörerna. Bild: Martina Holmberg / TT
Prioriteringen hos majoriteten av oss är nämligen inte att få champagne till hotellfrukosten. Prioritet nummer ett är att inte bli sjuk, att ta hand om nära och kära och att inte förlora jobbets, skriver debattörerna. Bild: Martina Holmberg / TT

Liberala ungdomsförbundets förslag är tondöva

Skattesänkningar och avregleringar är alltid liberala politikers lösningar, i kris som utan kris. Men vi häpnade när vi läste att LUF:s förslag för att få snurr på ekonomin efter coronapandemin är att fler ska få supa och kommunernas tillsyn ska avskaffas, skriver bland andra Joaquim Larsson, SSU Jönköping.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

22/4 Avreglera mera för att rädda coronakrisdrabbade företag

Ingen bör vara förvånad över de åtgärderna som liberala ungdomsförbundet lägger fram i sin debattartikel. Skattesänkningar och avregleringar. Oavsett om det är krisläge eller inte så är det liberala politikers universella lösning på alla problem vi som mänsklighet står inför. Men det som verkligen får en att höja på ögonbrynen denna gång är att man i en pandemi där människor förlorar jobb, förlorar nära och kära och vårdpersonalen går på knäna föreslår att fler ska få möjlighet att supa och att vi ska montera ner kommunernas tillsyn.

Förslagen som läggs fram är cyniska och tondöva. Ifall man som politiskt ungdomsförbund anser att det som vi som nation nu är i mest behov av är att allmänheten bör få alkoholservering som champagne till hotellfrukosten eller vin hos frisören så saknar man verklighetsförankring.

Förslagen är ett hån gentemot mot löntagare och gentemot de människor vars företag inte längre klarar sig. Det är ett hån gentemot hela samhället. Ett samhälle där så många gör så mycket för att hjälpa andra i dessa kristider.

Prioriteringen hos majoriteten av oss är nämligen inte att få champagne till hotellfrukosten. Prioritet nummer ett är att inte bli sjuk, att ta hand om nära och kära och att inte förlora jobbet. På lång sikt bör prioriteringarna bestå i att säkra upp en jämlik och resursstark vård med bra arbetsvillkor för vårdanställda samt tillräckligt med skyddsmaterial så att de anställda i vården kan genomföra sitt livsviktiga arbete på ett säkert sätt.

Förslagen som lyfts i debattartikeln visar brist på empati, brist på verklighetsförankring och framförallt en tondövhet som heter duga. Vi socialdemokrater vill klara krisen medan Liberala ungdomsförbundet endast är intresserade av att göra sin egen vardag roligare. På kort sikt tycker vi att följande åtgärder som Socialdemokraterna genomfört är betydligt mer jordnära och ekonomiskt hållbara än att få champagne till hotellfrukosten och det är vi säkra på att Sveriges företagare och löntagare också tycker.

- Stöd till företag baserat på omsättningstapp

- Korttidspermittering för minskade lönekostnader

- Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

-Tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher

- Utökad avsättning till periodiseringsfond

-Statlig lånegaranti till små och medelstora företag

Sammanfattningsvis vill vi uppmana er om att ifall ni ska komma med förslag i fortsättningen, gör det då med någon form av seriositet, inte luftskott som vin hos frisören och champagne till hotellfrukosten.

Joaquim Larsson, SSU Jönköping

Jonathan Brash, SSU Sörmland