Liberal skolpolitik ser alla elever

Skolan ska innebära en biljett vidare i livet på skolavslutningen för alla elever. Resultatet av 24 års rödgrön skolpolitik är tydligt. Nu behövs en ny agenda som utmanar alla elever med höga positiva förväntningar och tydliga krav, skriver Helene Odenjung (L).

|

Sommarlovet är över och skolstarten är här. För några är det första gången som man hänger av sig sin ryggsäck vid bänken, plockar fram sitt pennskrin och öppnar sin första lärobok. För andra är det sista året i grundskolan.

Det finns inget som förbättrar människors möjligheter mer än en skola i världsklass. Inget rustar unga människor bättre än en skola som ger dem tillräckliga kunskaper. Den bildning en bra skola kan ge är det bästa botemedlet mot extremism och intolerans. Ingen jobbpolitik är mer effektiv än en riktigt bra skola. Det finns ingen bättre integrationspolitik än en skola där alla lyckas. Därför strider liberaler för en skola som inte lämnar någon efter.

I den rödgröna skolan i Göteborg lämnar över tusen elever varje år skolan utan att ha med de kunskaper de behöver för att lyckas. Över 33 procent av eleverna lämnade den kommunala grundskolan i våras utan att nå kunskapsmålen i alla ämnen. Även om det var en liten ökning jämfört med året innan, så är kunskapsresultaten allt för låga. Samtidigt har flera skolor allvarliga problem med lugn och ro i klassrummet. Vi ser med oro på hur kunskapsresultaten fortsätter att falla i årskurs 6 och att meritvärdena sjunker.

Elever som inte lyckas riskerar utslagning, arbetslöshet och bidragsberoende. I stället för att få en biljett vidare i livet på skolavslutningen, får de en dörr som smäller igen framför ansiktet. Resultatet av 24 års rödgrön skolpolitik är tydligt. Nu behövs en ny agenda som utmanar alla elever med höga positiva förväntningar och tydliga krav.

För liberaler är kunskapsskolan sättet att ge alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå sin dröm. Det var därför som liberaler en gång var med och genomdrev folkskola för alla barn, och det är därför vi ännu i dag sätter skolan först. För vi vet vad skolan kan betyda.

Tidiga insatser och extra stöd

Elever i behov av extra stöd ska få de insatser som krävs. Extra anpassningar sker inom ramen för undervisningen och vinner vi valet kommer grundersättningen att höjas till alla skolor. Ett annat viktigt vallöfte från Liberalernas sida handlar om att värna stadens särskilda undervisningsgrupper och starta upp nya. För det är där elever i stort behov av särskilt stöd får en undervisning som är anpassad efter behov. Inkluderingen har på vissa håll gått för långt.

Skolan ska utmana alla elever

Skolan ska vara en utmaning för alla elever, även de med särbegåvningar. Den som har talang för matematik eller språk ska kunna välja en spetsutbildning precis som den som har talang för estetiska ämnen eller idrott. I Göteborg handlar det tusentals elever som inte får de utmaningar de har rätt till och istället riskerar att bli utåtagerande. Därför tog Liberalerna initiativ till att ta fram en lokal handlingsplan, förra året, men det arbetet har tyvärr försenats av Vänsterpartiet.

Lyft lärarna

Läraryrket är det viktigaste yrke vi har. Därför vill Liberalerna höja lärarlönerna, skapa fler och tydliga karriärvägar som exempelvis huvudlärare. Lärarnas arbetsvillkor ska bli bättre bland annat genom att lärarassistenter införs på alla skolor, ett införande i Göteborg skulle innebära drygt 900 assistenter. Lärarna ska få vara lärare och få mer tid att fokusera på sin undervisning. Nationella prov ska rättas centralt och den administrativa bördan ska minskas genom lägre dokumentationskrav vid insatser mot stök och oordning. Kraven på lärarutbildningen måste höjas och lärare måste ges bättre villkor för vidareutbildning genom hela yrkeslivet.

Vi liberaler sätter skolan först, för vi vet vad skolan kan betyda. I klassrummet kan nya dörrar öppnas för barn som aldrig får veta hemma att man kan läsa tidningen eller öppna en bok. Även på det barnet ska skolan ha höga förväntningar och tydliga kunskapskrav. För den eleven ska den bästa läraren finnas. För den som drabbas av hederskultur måste skolan vara en oas av frihet och för alla som tror att de måste följa gamla spår ska skolan visa att man kan välja sin egen väg.

Det är i skolan som drömmarna om framtiden ska väckas.

Helene Odenjung (L)

Oppositionsråd