Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Bennhage

Leverera bra sjukvård kräver effektivare organisation

Felaktiga beslut långt från den direkta sjukvården kostar massvis med resurser. Vi måste organisera om. Och effektivisera administrationen och styrningen hela vägen från sjukhusen till regionfullmäktige, skriver Demokraterna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sjukvården, 6/5

Grattis till en debattartikel med bra innehåll, Grönblå samverkan! Era förslag ligger helt i linje med Demokraternas tidigare förslag. Dock tycker vi att besparingar och effektiviseringar inom administrationen och styrning naturligtvis inte bara skall ske på sjukhusen, utan i hela den administrativa kolossen ända upp till regionfullmäktige.

Vi politiker bör också föregå med gott exempel så att vi kan omfördela resurser från administration och styrning till den direkta vården i syfte att ge medborgarna en bra vård i rätt tid till så många som möjligt. Att omfördela resurser utan organisationsförändringar är svårt. Dessutom förlorar regionen med all säkerhet resurser och tid på att vi inte är optimalt organiserade. Felaktiga beslut långt från den direkta sjukvården kostar massvis med resurser. Vi måste organisera om.

Vi måste göra vårt yttersta att förbättra oss och bara mer pengar löser inte behovet.

Vi måste få ner väntetider i sjukvården. Det är helt oacceptabelt med väntetider längre än vårdprogrammen, till exempel inom cancervården. Vi måste göra vårt yttersta att förbättra oss och bara mer pengar löser inte behovet.

Några tankar ifrån oss.

Vi måste nu snabbt gå vidare och konkret besvara de viktiga organisatoriska frågorna:

Hur skapar vi inspiration och resurser för att sjösätta Sveriges mest effektiva och mest uppskattade sjukvårdsorganisation? En organisation där alla medarbetare känner sig uppskattade och där administrationen känner att man är en viktig del i att leverera och stödja Sveriges bästa och effektivaste sjukvård. Där de som arbetar i den direkta sjukvården känner stöd och inflytande och inte bara onödiga krav.

Att leverera bra sjukvård kanske inte är så politiskt.

Thomas Hedberg (D)

företagare

Mariette Risberg (D)

sjuksköterska

Marianne Berntsson (D)

överläkare

Joakim Rosdahl (D)

civilekonom

Ulla Nathorst Westfelt (D)

överläkare

Georg de Laval (D)

civilingenjör

Gunilla Andersson Gustafsson (D)

filosofie doktor

Martin Wannholt (D)

civilingenjör, gruppledare

regionfullmäktige