Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leverera bostäder i stället för lögner

Anna Johansson (S) sällar sig till skaran socialdemokrater som hellre ljuger om Moderaternas bostadspolitik än presenterar egna förslag på en av Sveriges största utmaningar. Moderaterna har inte fattat något beslut om marknadshyror, att påstå motsatsen är inget mindre än en desperat lögn, skriver Mats Green (M), Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Marknadshyror, 4/8

Omkring 30 000 personer saknar fast bostad i Göteborg i dag, och 200 000 står i kö på Boplats för att få en lägenhet. Det är facit efter att Socialdemokraterna styrt Göteborg i 24 år. Under den långa perioden har de inte nått upp till sina lågt ställda byggmål en enda gång. Förra året byggdes till exempel bara hälften av de hyresrätter som länsstyrelsen menar behövs varje år till 2025. Anna Johanssons (S) bostadslöfte för de kommande tio åren saknar därför helt trovärdighet, och hon borde vara betydligt mer orolig för Socialdemokraternas bostadspolitiska haveri.

S svar på en av Sveriges största utmaningar är alltså att sprida lögner om Moderaternas politik

Regeringen ärvde ett kraftigt ökat bostadsbyggande av Alliansen men lämnar nu över ett fallande bostadsbyggande. Alla prognoser pekar på att bostadsbyggandet i Sverige rasar under 2018. Senaste uppgiften från Boverket ger att antalet påbörjade bostäder sjunker med elva procent jämfört med föregående år. Detta samtidigt som vi behöver fler bostäder än någonsin. Regeringens byggsubventioner har blivit ett stort fiasko, och bara sju procent har betalats ut. Med facit i hand har det varit fyra förlorade år i den nationella bostadspolitiken, och 24 förlorade år i Göteborg där S bara levererat cirka 2 000 bostäder per år samtidigt som befolkningen växer mer än det tredubbla.

Grundproblemen på dagens bostadsmarknad kan enbart lösas genom reformförslag som förkortar och förenklar byggprocessen, skapar förutsättningar för att få fram mer byggbar mark och ökar rörligheten. Vi måste vara beredda att genomföra reformer som kapar år från planprocessen. Dessutom måste vi göra det enklare för fler att äga sitt boende – Sverige behöver en ny egnahemsrörelse.

S svar på en av Sveriges största utmaningar är alltså att sprida lögner om Moderaternas politik. Det är tydligt att avsaknaden av egen politik, i kombination med fallande opinionssiffror och lågt förtroende för företrädarna gjort att S har fastnat i en valrörelseretorik där avsaknaden av en egen bostadspolitik är tydlig, och de desperata utspelen tar sig uttryck därefter.

Mats Green (M)

bostadspolitisk talesperson

Hampus Magnusson (M)

oppositionsråd Göteborgs stad

Axel Josefson (M)

oppositionsråd Göteborgs stad