Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lantmäteriet effektiv bromskloss för tillväxt

Lantmäteriet är en effektiv bromskloss för utvecklingen i Stenungsund-Tjörn-Orust-området. Kortsiktigt föreslår vi att Lantmäteriet övergår i kommunal regi. Långsiktigt måste regeringen se över hela styrelsen, skriver Henric Carlsson och Benny Carlsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi är några företagare, verksamma i Stenungsund-Tjörn-Orust-området (STO), som tillsammans med kommunala företrädare engagerat oss i utveckling och tillväxt i regionen. Konkret handlar det om att möta en kommande stor efterfrågan från Storgöteborg. Det finns planer på att bygga 3 000 nya bostäder inom Tjörn och Orust. Inom hela STO-området beräknas befolkningen öka med 20 000 personer under 2020-talet.

Men en tung och mörk fyrkantig statlig koloss, Lantmäteriet, bromsar och skapar stor oro.

Upplevelsen är att det finns ett genuint intresse för utveckling, kloka tankar och bra driv hos STO-kommunerna. Även bra samverkan mellan tjänstemän och politiken.

Men tyvärr kommer dessa expansiva initiativ aldrig att lämna pappret. Lantmäteriet bromsar alla tillväxtplaner genom sin oförmåga att organisera och effektivisera sig och att inte tänka utveckling. Lantmäteriet 2017 står för statlig tröghet i dess värsta form.

Ett smakprov

Ett litet smakprov ur den exempelrika verkligheten:

På Orust finns sju mindre fastigheter som vill ta ett eget miljöansvar och lösa en avloppsfråga, som kräver inblandning av Lantmäteriet. Efter 66 veckors handläggningstid har fastighetsägarna bara fått en enda återkoppling per dags dato – att myndigheten inte hunnit börja med ärendet! Då undrar vi hur Lantmäteriet ska klara att hantera 3 000 nya bostäder och en kraftig befolkningsökning?

Kortsiktigt föreslår vi att Lantmäteriet övergår i kommunal regi. En lösning som redan i dag finns i 39 kommuner. Vår idé är ett Lantmäteribolag som samägs av kommunerna och näringslivet men med kommunerna som majoritetsägare.

Långsiktigt måste regeringen se över hela styrelsen inklusive generaldirektören för Lantmäteriet. Myndigheten är avgiftsfinansierad, så ju mer uppdrag som kommer in, desto bättre förutsättningar att bygga en effektiv organisation bör finnas. Allmänheten och företag betalar årligen in 1,4 miljarder i olika avgifter.

Modern styrelse behövs

Det som behövs är en modern styrelse och ledning som bättre kan affärsutveckla, bygga organisation och tänka kundvård. Något som saknas i dag. Det är hög tid att börja se över riktningen för myndigheten och vår uppmaning till regeringen är klar. Agera!

Kommunerna uppfattas ibland som långsamma och omständliga. Men skyll inte långsam utveckling och brist på expansion på STO-kommunerna. Skyll på Lantmäteriet!

Henric Carlsson

vd och grundare Conscriptor AB

Benny Carlsson

ordförande och grundare Marinfloc AB