Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När hela eller delar av en fastighet förstörs i en brand avgör fastighetsägaren om och på vilket sätt den ska återuppföras, skriver debattören. Bild: Sofia Sabel
När hela eller delar av en fastighet förstörs i en brand avgör fastighetsägaren om och på vilket sätt den ska återuppföras, skriver debattören. Bild: Sofia Sabel

Lagstifta inte bort hyresvärdarnas valfrihet

En rättighet för någon innebär alltid en skyldighet för någon annan. En lagstiftad besittningsrätt till en lägenhet som inte längre finns faller på sin egen orimlighet, skriver Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna GFR.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

17/11 Stärk hyresgästers rättigheter vid brand

Hyresvärdar tar redan i dag ett stort ansvar för sina hyresgäster. Det finns inget bostadspolitiskt problem att lösa i det här fallet och därmed inget lagstiftningsbehov. En rättighet för hyresgäster att få tillbaka ett hyreskontrakt inskränker å andra sidan såväl äganderätten som egendomsskyddet och avtalsfriheten.

Händelsen i Annedal är också ett exempel på fastighetsägares utsatthet. Förutsatt att en lovlig hyresgäst inte vållat förstörelsen erbjuder hyresvärdar redan i dag evakueringsbostäder, återflytt eller annan hyreslägenhet. Trots att hyresavtalet i juridisk mening fallit eftersom lägenheten avtalet gäller i praktisk mening inte finns.

Händelsen är samtidigt exempel på en privat hyresvärd som hanterat en krissituation med en mycket tydlig målsättning: att ha gjort allt för sina hyresgäster. Ingen har ställts på bar backe. Trots att 140 lägenheter vid tidpunkten fick utrymmas, 60 lägenheter än i dag är obeboeliga och fastighetens förutsättningar ännu inte är klarlagda. Hela staden slöt upp och hjälps åt. Vi ser exempel på Göteborgsandan när den är som bäst. Det finns i vår mening inget lagstiftningsbehov.

När hela eller delar av en fastighet förstörs i en brand avgör fastighetsägaren om och på vilket sätt den ska återuppföras. Ifall hur fastigheten en gång i tiden byggdes och i vilken upplåtelseform är hur den kan, ska och bör återuppbyggas.

Avtalsfriheten bör också fortsättningsvis ge hyresvärden rätten att välja avtalspart om fastigheten av får vi förutsätta goda skäl uppförs i en annan utformning.

Något annat innebär att tumma på äganderätten. Avtalsfriheten bör också fortsättningsvis ge hyresvärden rätten att välja avtalspart om fastigheten av får vi förutsätta goda skäl uppförs i en annan utformning. Något annat vore att tumma på avtalsfriheten.

En rättighet för någon innebär alltid en skyldighet för någon annan. En lagstiftad besittningsrätt till en lägenhet som inte längre finns faller på sin egen orimlighet.

Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna GFR