Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Å ena sidan är det olagligt att otillåtet hyra ut i andra hand, å andra sidan är det också olagligt att kontrollera att otillåten uthyrning inte sker. Skattepengar riskerar därför användas för att göda organiserad brottslighet och främja illegal handel med hyreskontrakt, skriver Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD).

Lagar mot svartkontrakt behöver skärpas

Otillåten andrahandsuthyrning och illegal handel med andrahandskontrakt har blivit ett stort problem till följd av den stora bostadsbristen i Göteborg. Lagstiftningen är tyvärr motstridig och försvårar att lösa problemet med svartkontrakt, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Svartkontrakt, 26/4 & 4/5

Kommunalråden Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S) har svarat på vårt artikel om att bekämpa illegal andrahandsuthyrning. De berör inte alls de sakliga förslagen i sin artikel utan är fullt upptagna med vem som föreslagit vad först och vem som egentligen ska anses ha tagit initiativet. Kanske är det därför som deras rödgröna koalitionspartners inte är med och skriver.

Vi väljer att hålla kvar vid sakfrågan: otillåten andrahandsuthyrning och illegal handel med andrahandskontrakt har blivit ett stort problem till följd av den stora bostadsbristen i Göteborg.

Bostadbrist lång tid framöver

Under rödgrön ledning har Göteborg under många år allvarligt underträffat sin egen målsättning för bostadsbyggnation. Konsekvenserna av bostadsbristen är tydliga för alla, men mest kännbara för dem som saknar ekonomi eller kontakter att komma in på bostadsmarknaden. Under överskådlig tid kommer bostadsbristen att vara påtaglig, särskilt i storstadsområdena. Detta lämnar utrymme för organiserad brottslighet. Redan utsatta människor drabbas och utnyttjas av kriminella.

Å ena sidan är det olagligt att otillåtet hyra ut i andra hand, å andra sidan är det också olagligt att kontrollera att otillåten uthyrning inte sker.

I Göteborg ska inte några barnfamiljer vräkas och ställas på gatan, men det förekommer ändå. Det bör finnas brett politiskt stöd för att bekämpa brottsligheten och säkra trygga hem för barnfamiljer. Lagstiftningen är tyvärr motstridig. Å ena sidan är det olagligt att otillåtet hyra ut i andra hand, å andra sidan är det också olagligt att kontrollera att otillåten uthyrning inte sker. Skattepengar riskerar därför användas för att göda organiserad brottslighet och främja illegal handel med hyreskontrakt.

Lagstiftning behöver ändras

Göteborgs kommunfullmäktige behandlade den 26 april förslag om att skärpa reglerna för ekonomiskt bistånd för att bekämpa illegal andrahandsuthyrning. Från Alliansen hade vi lagt mer omfattande förslag men förlorade omröstningen. Resultatet blev nya utredningsprinciper för att inom nuvarande lagstiftning göra vad vi kan för att bekämpa illegal uthyrning.

På längre sikt behöver lagstiftningen ändras samtidigt som omfattande åtgärder måste till för att öka bostadsbyggandet. På dessa områden har vi förslag som ännu inte gått att få stöd för men där vi har goda förhoppningar inför kommande val. Om Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S) vill ställa sig bakom dessa förslag kan det påskynda genomförandet.

Jonas Ransgård (M)

gruppledare och oppositionsråd

Helene Odenjung (L)

gruppledare och oppositionsråd

David Lega (KD)

gruppledare och oppositionsråd